Bird Box, film, Netflix

Veronica Superguide logo
Bird Box, film, Netflix

Waar kwamen de monsters uit Bird Box vandaan?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

"Wie een monster ziet, krijgt de onbedwingbare behoefte om zelfmoord te plegen." Netflix had eind 2018 een ware hit te pakken met de spannende film Bird Box. Alleen rest ons nog altijd de vraag: waar kwamen die monsters toch eigenlijk vandaan? 

Om op deze vraag antwoord te krijgen, moeten we terug naar de informatie die we al hebben gehad in de eerste film. Pas dus wel op: spoiler alert!

Bijzonder verschijnsel

Niemand weet hoe de monsters er precies uitzien, maar dat ze enorme schade aan kunnen richten is één ding dat al vast staat. Malorie en haar zus Jessica (Sarah Paulson) denken eerst nog dat het een verschijnsel is dat alleen in Europa voorkomt, maar niets blijkt minder waar. Als de twee getuigen zijn van de eerste zelfmoordacties in het ziekenhuis waar ze verblijven, weten ze dat ze zo snel mogelijk weg moeten wezen. Helaas komt die vluchtactie net te laat voor Jessica! 

Waar kwamen de monsters uit Bird Box vandaan?

De dood van Jessica

In de auto naar huis raakt zij slachtoffer van het mysterieuze monster dat haar weet te pakken. Malorie ziet hoe Jessica zichzelf voor een vrachtwagen gooit, die haar vervolgens doodt. En dan blijkt al snel het volgende: je bent kwetsbaar als je ze ziet, want zodra je ook maar oog in oog komt te staan met zo'n onbekend monster krijg je de onbedwingbare behoefte om zelfmoord te plegen. De enige optie is dus om met een blinddoek over straat te gaan om jezelf van deze ondergang te redden.

Waar kwamen de monsters uit Bird Box vandaan?

Verschillende gedaantes

Al snel wordt duidelijk dat deze bijzondere monsters in allerlei gedaantes hun opwachting maken! De wezens haken namelijk handig in op de emotionele gevoelens van hun slachtoffer om zo te kunnen binnendringen. Zo zag Douglas' vrouw vlak voor haar dood haar overleden moeder en zou het zomaar kunnen zijn dat Malorie zelf ooit bezoek krijgt van een ongeboren baby. Ze heeft namelijk niet voor niets last van een prenatale depressie.

Helper (en dus 'vijand') Gary (Tom Hollander) ziet het allemaal alleen net even anders... zo blijkt wel uit de onderstaande tekening die in Bird Box te zien is. 

Waar kwamen de monsters uit Bird Box vandaan?

Slangachtige baby

Hoofdrolspeelster Sandra Bullock blijft bij haar eerste idee. "Hij zag eruit als een lange, slangachtige dikke baby met een groene kleur." Een fan maakte daarop eerder al een het onderstaande hilarische beeld (via The Mary Sue), maar of die versie helemaal aan de werkelijkheid voldoet? We vragen het ons af! Al snappen we regisseur Susanne Bier dan wel wanneer ze zegt dat de monsters eruit zijn geknipt omdat het er anders lachwekkend uitzag. Wij vinden het onderstaande plaatje immers ook om te gieren. 

Waar kwamen de monsters uit Bird Box vandaan?

Bijbelse figuren

Nu weten we ongeveer hoe de monsters eruit zien, maar waar komen ze vandaan? Dat antwoord hebben we helaas niet meteen voor je paraat, dus het blijft bij speculeren. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat - zoals supermarktmedewerker Charlie beweert - de monsters uit oude religies komen, veroorzaakt door de mensheid zelf. In de Bijbel worden demonen beschreven als wezens die conceptueel zo vuil en incorrect zijn dat mensen gewoon gek zouden worden als ze er ook maar naar kijken. Dit sluit dan wel perfect aan bij de rode draad van de film, maar of het ook het antwoord is? Dat blijft voor ons ook een vraag én voor de makers waarschijnlijk een weet!

Waar kwamen de monsters uit Bird Box vandaan?

Nog een andere optie

Een tweede optie zou kunnen zijn dat de wezens puur een symbolische verklaring hebben. Dan zijn de monsters gewoon een weergave van duistere gevoelens en depressies. Tja, wat het ook is, we kunnen voor onze eigen nachtrust alleen maar hopen dat er in deel twee Malorie meer antwoorden zullen volgen. We need it, Netflix! 

Bird Box is te zien via Netflix.

Lees verder