• TV

Voetbalstemmen Elshoff en Vermeulen denken dat dít land wereldkampioen wordt

Door Redactie
Jeroen Elshoff en Arno Vermeulen

NOS-commentatoren Jeroen Elshoff (45) en Arno Vermeulen (62) zijn begonnen aan het WK voetbal in Qatar. Geen beter moment om ze alvast elf prikkelende WK-stellingen voor te leggen!

Tekst: Jan-Cees Butter

1. Voetbal is de mooiste sport op aarde.

Elshoff: “Ik heb voetbal op gelijke hoogte staan met honkbal en American football. In mijn jeugd was voetbal absoluut de mooiste sport ter wereld, die twee andere sporten zijn daar later bij gekomen.”

Vermeulen: “Voor mij is dat tafeltennis.”

Elshoff: “Haha. Ik had al gehoopt dat je dat zou antwoorden (Vermeulen wordt door Johan Derksen vaak spottend ‘De Witte Chinees’ genoemd - Red.).” 

Vermeulen: “Nee, zonder gekheid: ik vind voetbal veruit de leukste sport.”

Elshoff: “Dat die twee Amerikaanse sporten er bij mij later zijn bijgekomen, heeft ook te maken met een zekere romantiek. Als kind ging ik ’s nachts m’n bed uit om daar stiekem naar te kijken. Dat had iets spannends.”  

2. Een voetbalcommentator die Oranje verslaat, mag best een beetje fan zijn. 

Elshoff: “Ja, het zou heel gek zijn als dat niet zo is. Want het voert terug naar hoe je als kind was en hoe je bent opgegroeid in dit land. Je bent, zoals iedereen, supporter van het Nederlands elftal. Dan mag je best een beetje fan zijn. Maar niet als het gaat om het beoordelen van momenten. Dan moet je objectief zijn, vind ik. Ik ben benieuwd wat Arno hiervan vindt.” 

Vermeulen: “Deze is wel ingewikkeld. Aan het woord fan heb ik sowieso een hekel. Het is precies wat Jeroen zegt: je moet je niet gaan gedragen als een fan die thuis voor de tv zit, maar je mag wel blij zijn als Nederland vlak voor tijd de winnende goal maakt.”  

3. Die gele shirts van Oranje zijn de lelijkste ooit. 

Vermeulen: “Nee, de shirts van het EK ’88 zijn gek genoeg de lelijkste die we ooit hebben gehad.” 

Elshoff: “Ik vind het wel gek wat je zegt, voor mij is dat juist een van de mooiste shirts die we ooit hebben gehad.”

Vermeulen: “We hebben in het verleden fantastische shirts gehad. Met dat felle oranje, zoals in Amerika, met daaronder die witte broek en oranje kousen. Ik vind dit niet zo’n mooi shirt.” 

Elshoff: “Nee. Maar ik vind het niet het lelijkste ooit.” 

Vermeulen: “Ik ook niet. Laten we het zo zeggen: ze hadden iets beter hun best kunnen doen.”

4. Jeroen Elshoff was een betere voetballer dan Arno Vermeulen.

Elshoff: “Nou Arno, hier mag je zelf antwoord op geven.” 

Vermeulen: “Haha.”

Elshoff: “En mocht hij zeggen dat het niet zo is, dan heb ik nog wat beelden van een recent uitje met de redactie, toen we gingen footgolfen. Nu ik dit bewijsmateriaal heb ingebracht, mag je zelf antwoord geven, Arno.” 

Vermeulen: “Dat zal ik dan maar doen. Ik ben zelf gestopt bij de pupillen, geloof ik, en Jeroen voetbalt nog steeds, dus daar kunnen we wel uit opmaken dat collega Elshoff een betere voetballer is.”

Elshoff: “Trouwens: ik won het footgolftoernooi, met collega Frank Snoeks als nummer twee. Maar Arno was zeker niet de slechtste.”  

Vermeulen: “Ik hield alleen collega Jan Roelfs achter mij. Die moest uiteindelijk met zo’n golfkarretje van de baan worden afgevoerd. Jan is de eerste Nederlander die bij een footgolftoernooi geblesseerd is geraakt, haha.” 

5. Theo Reitsma is een betere voetbalcommentator dan Jack van Gelder. 

Vermeulen: “Deze stelling is niet zo eerlijk, want dan moet je het echt hebben over tv en radio. Theo Reitsma was een goede tv-commentator, terwijl Jack een fantastische radiocommentator was. In hun eigen specialiteit waren ze top, maar je kunt ze nauwelijks met elkaar vergelijken.” 

Elshoff: “Ik vind Jack echt de beste radiocommentator die ik mij kan herinneren, en ik vond Theo Reitsma nou niet per se de beste tv-commentator. Ik luisterde vroeger graag naar Kees Jansma.” 

Vermeulen: “Dat ben ik met je eens.” 

Elshoff: “Jansma werd later weer goed op een ander vakgebied, namelijk presenteren, wat hij ook geweldig kon.”

Vermeulen: “Ik vond Reitsma goed, maar ik was vroeger meer fan van Herman Kuiphof. Die was wat enthousiaster, wat warmer.” 

6. Als voetbalcommentator zit je er niet om kritisch te zijn op Qatar. 

Elshoff: “Nou, ik ben weliswaar voetbalcommentator, maar ik voel mij meer journalist dan voetbalcommentator. Het is heel gek als je in je commentaar bij de wedstrijd Nederland-Qatar ineens heel kritisch gaat zijn op het land Qatar. Dat is niet het moment. We hebben bij de NOS gelukkig genoeg andere platforms, zoals podcasts, om dat geluid wel te laten horen. Kijk, die stadions zien er mooi uit nu ze klaar zijn, maar ik zal, met de achtergrondkennis die ik heb, niet zeggen: wat een schitterend stadion. Dat is ongepast.”

Vermeulen: “Dat gaat wel heel ver, ja. We zijn er heel bewust mee bezig. Wat Jeroen zegt klopt: je gaat natuurlijk niet in superlatieven over die stadions praten.”

Elshoff: “Bovendien zijn er in het verleden ook toernooien geweest waarbij er op de leiding van dat land genoeg aan te merken viel.”

Vermeulen: “Ik weet zeker dat het in de podcast voorbij gaat komen, maar als je voetbalcommentator bent, dan focus je je allereerst op het voetbal.”  

7. Gelukkig ontbreekt Georgië op het WK, want Khvicha Kvaratskhelia is de moeilijkste spelersnaam om uit te spreken. 

Elshoff: “Is dat echt de moeilijkste naam om uit te spreken?”

Vermeulen: “Dat weet ik niet. We zullen wel weer met elkaar aan de slag gaan om als commentatoren te proberen bepaalde namen op dezelfde manier uit te spreken. Dat is al een hele opdracht.” 

Elshoff: “We kunnen er ook wel om lachen, hoor. Sinds de Braziliaan Fred, die op het WK van 2014 door collega Roelfs ‘Fredsj’ werd genoemd, kunnen we daar gelukkig vrij luchtig naar kijken.” 

Vermeulen: “Wij zijn wel een beetje van de school die niet al te gek gaat doen. We zullen ook dit toernooi namen krijgen waarbij we tegen elkaar zeggen: hoe spreken we dat nou weer uit?” 

Elshoff: “Daar zijn hele apps voor tegenwoordig. Wat wel grappig is: in 2014, na twee wedstrijden met ‘Fredsj’, kregen we van Arno (chef voetbal van Studio Sport - Red.) toch een mailtje – en dat gebeurt niet zo vaak, want iedereen heeft zijn vrijheden – met de mededeling: ik geloof niet dat het land hieraan toe is, dus laten we maar weer terugschakelen naar Fred.”

Vermeulen: “Terwijl Jan Roelfs natuurlijk volkomen gelijk had met ‘Fredsj’.”

8. Radio is leuker dan tv. 

Vermeulen: “Ja, en met leuker bedoel ik vooral wat ontspannener. Jeroen gaat zich uitermate goed concentreren en focussen, maar hij is ook echt wel gespannen, want er kijken een paar miljoen mensen mee. En die zijn kritisch.” 

Elshoff: “Het is extreem dubbel. Het komt nu zo uit dat ik vanwege omstandigheden (Jeroen Grueter is afwezig in Qatar - Red.) voor tv alle groepswedstrijden van het Nederlands elftal doe. Daar zie ik erg naar uit. Zeker omdat ik mezelf altijd als doel heb gesteld om een keer een wedstrijd van het Nederlands elftal te doen op een WK. Maar radio ga ik echt wel missen.” 

9. In Qatar moeten we harder werken dan in Hilversum. 

Elshoff: “Ik denk dat dat klopt. In de eerste zeven dagen doe ik bijvoorbeeld vijf live-wedstrijden. Dat is slopend. Maar ik wil er wel bij zeggen dat mensen geen medelijden met ons hoeven te hebben.”

Vermeulen: “We maken dagelijks een podcast van twaalf uur ’s nachts tot half één. Voordat je in bed ligt, is het minstens één uur. Ik weet zeker dat wij heel zuinig gaan leven.” 

Elshoff: “Wat redelijk nieuw is: op het moment dat je een wedstrijd doet, moet je eigenlijk op het fitste moment van de dag zitten. Wedstrijden zijn soms om tien uur ’s avonds lokale tijd. Dan is het onverstandig om er daarna nog op uit te trekken.” 

Vermeulen: “De temperatuur speelt ook nog een rol. Het is daar 33, 34 graden. Het is echt serious business.” 

10. Commentaar op Twitter leidt enorm af. 

Vermeulen: “In elk geval in de pauze. Dan kijk ik zeker niet” 

Elshoff: “Ik zet ’m sowieso uit in de rust. Want het haalt je uit je focus, uit je concentratie.” 

Vermeulen: “Twitter is wel een dingetje natuurlijk. Op het WK in Zuid-Afrika (2010 - Red.) hadden we daar voor het eerst mee te maken. Ik weet nog dat Jeroen Grueter, die toen het Nederlands elftal deed, heel erg schrok van de reacties, omdat we dat niet gewend waren. De kunst is om het ook wat te relativeren. Hoeveel reacties zijn het nou? En wie zijn de mensen die reageren?” 

11. Nederland wordt wereldkampioen.

Vermeulen: “Nee.”

Elshoff: “Nee.”

Vermeulen: “In sport kan veel, maar landen als Brazilië, Argentinië, Spanje, Portugal en Frankrijk hebben wel echt betere teams dan wij. Dat zou betekenen dat al die teams moeten falen.”

Elshoff: “Wat ook weer niet onmogelijk is.” 

Vermeulen: “Nee, dat niet. Maar het ligt niet voor de hand. Wij missen toch de Messi van Argentinië, de Neymar van Brazilië en de Mbappé van Frankrijk: spelers die in hun eentje het verschil kunnen maken.” 

Elshoff: “Ik denk dat Argentinië wereldkampioen wordt.”

Vermeulen: “Ik ook.”

WK voetbal in Qatar

Het Nederlands elftal start op maandag 21 november écht aan het controversiële WK in Qatar. Senegal is de eerste tegenstander van Oranje, dat verder in de poule zit met Qatar en Ecuador. Hier lees je hoe je op de hoogte blijft van het WK voetbal op tv.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!