Vijf duistere films om de wintertijd af te sluiten

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Vijf duistere films om de wintertijd af te sluiten

Vijf duistere films om de wintertijd af te sluiten

|
|

Laatste update:

Vanavond zullen op veel plekken de lichten uitgaan in verband met Earth Hour. Een perfect moment om deze duistere films nog eens op te zetten!

The Dark Knight (2008)

In Gotham City lijkt het 24 uur per dag Earth Hour. Het enige licht dat fel schijnt in deze stad is het Batsignal op het dak van het politiebureau. Hiermee roept commissaris Gordon de hulp in van zijn vriend Batman wanneer Gotham City weer eens wordt bedreigd door sadistische superschurken. Ook in The Dark Knight heeft Batman (Christian Bale) weer zijn handen vol aan maniakale misdadigers. Zo moet de Caped Crusader het onder anderen opnemen tegen de Joker. De criminele clown werd op onvergetelijke wijze gespeeld door Heath Ledger, die er een Oscar mee won. Helaas overleed Ledger voor hij de het beeldje in ontvangst mocht nemen. Met afstand het beste deel in Christopher Nolans Dark Knight-trilogie.

Pitch Black (2000)

Ook waar Pitch Black zich afspeelt, heb je geen zonnebrandcrème nodig. Deze planeet gaat namelijk gebukt onder een zonsverduistering. Dat is erg slecht nieuws voor Riddick (Vin Diesel) en zijn reisgenoten: niet alleen zijn zij namelijk gestrand op deze planeet, ze vormen ook nog een makkelijke prooi voor bloeddorstige monsters die in het donker jagen. Gelukkig heeft Riddick een edge. Dankzij zijn gemodificeerde ogen kan Riddick als enige prima zien in het donker. Maar is hij wel te vertrouwen? Pitch Black is een creepy kruising tussen horror en sciencefiction. Er werden twee mindere vervolgen gemaakt en een vierde deel is naar verluidt in de maak!

30 Days of Night (2007)

Dankzij films als Dracula en Twilight denk je bij vampiers misschien aan romantische, welbespraakte bloedzuigers die erbij lopen alsof ze net van de kapper komen. 30 Days of Night maakt al snel korte metten met dit beeld. In deze stripverfilming reist een groep vampiers af naar het dorpje Barrow in Alaska. Daar laat de zon zich in de winter dertig dagen lang niet zien en dus hebben de bloedzuigers vrij spel. De bewoners zullen alles op alles moeten zetten om de belegering van de bloedzuigers te overleven. Wat volgt is een keiharde confrontatie in een van de bloederigste en gewelddadigste horrorfilms van de afgelopen jaren.

Night of the Living Dead (1968)

The Walking Dead, Shaun of the Dead, Dawn of the Dead; al deze titels zouden niet bestaan zonder Night of the Living Dead. Natuurlijk, er waren al eerder zombiefilms gemaakt, maar die speelden zich af in exotische plantages in verre oorden. George Romero bracht de mensenetende meute naar het moderne Amerika en horrorfilms zouden nooit meer hetzelfde zijn. Dit jaar viert Night of the Living Dead zijn vijftigste verjaardag en de film heeft nog niets aan kracht ingeboet. Kijk maar eens naar de scène waarin een verliefd stelletje wordt belaagd door een zombie op een kerkhof. Ook het schokkende einde komt nog steeds aan als een mokerslag. Essentieel kijkvoer voor horrorfans!

The Descent (2005)

In The Descent gaat een groepje vriendinnen op expeditie in een ondergronds grottenstelsel. Ze komen er al snel achter dat ze beter voor een zonnevakantie hadden kunnen boeken. De grotten zijn namelijk erg nauw en de spelonken erg diep. Tot overmaat van ramp worden de grotten bewoond door mensenetende monsters. Wat een gezellig uitje had moeten worden, mondt uit in een intense strijd op leven en dood met de kannibalistische creaturen. The Descent is een van de meest intense horrorfilms van deze eeuw. Dat is niet alleen te danken aan de ijzersterke vrouwelijke cast en de smerige effecten, maar ook aan de regie van Neil Marshall. Hij zou later enkele van de populairste Game of Thrones-afleveringen regisseren, waaronder Blackwater en Watchers on the Wall.

Lees verder