Vier redenen waarom je de Nederlandse film Bram Fischer moet gaan zien

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Vier redenen waarom je de Nederlandse film Bram Fischer moet gaan zien

Vier redenen waarom je de Nederlandse film Bram Fischer moet gaan zien

|
|

Laatste update:

Regisseur Jean van de Velde brak door met grote publiekshits als All Stars en Lek. Maar het afgelopen jaar maakte hij in Zuid-Afrika in de luwte Bram Fischer, een biografiefilm over de blanke advocaat die Nelson Mandela behoedde voor de doodstraf. Dit zijn vier redenen om de film te gaan kijken in de bioscoop!

Top cast en crew

Bram Fischer is geregisseerd door Jean van de Velde, die eerder de prachtige films Hoe duur was de suiker en De Kleine Blonde Dood afleverde. Peter Paul Muller (Gooische Vrouwen) speelt advocaat Bram Fischer, de raadsman van Nelson Mandela met een gevaarlijke dubbelrol. 

Lovende recensies

De film ging in première tijdens het Movies That Matter-festival en kreeg lovende recensies van Nederlandse filmcritici; de knappe opbouw van het verhaal en het spel van hoofdrolspeler Peter Paul Muller werden veel geprezen.

De film zet tot nadenken

Van de Velde noemt Bram Fischer “een monumentje voor de redelijkheid, voor de zachte krachten in de wereld. Voor de gewone mensen die stelling durven te nemen als het er toe doet, en die het belang van anderen boven dat van zichzelf durven te zetten.”

Misschien dat de film in Nederland erg voor eigen parochie preekt, maar in Zuid-Afrika zal het verhaal zeker discussie aanzwengelen, denkt de filmer. “En ik ben heel blij dat veel scholen met hun leerlingen naar Bram Fischer gaan. Er zijn speciale lespakketten samengesteld die aanzetten tot nadenken over het onderwerp en over racisme.”

Internationale interesse

De biografiefilm doet goede zaken in het buitenland. Bram Fischer is naar eigen zeggen inmiddels verkocht aan China, het Midden-Oosten, Portugal en Zuid-Korea, schrijft Nu.nl.

Bram Fischer

Ben je benieuwd geworden? Bram Fischer draait vanaf dit weekend in de Nederlandse bioscopen.

Lees verder