Mijn Huid Ziet Er Niet Uit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Mijn Huid Ziet Er Niet Uit
RTL

Verdrietig verhaal in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit: ‘Je wordt afgerekend op de buitenkant’

|
|

Laatste update:

Het is de Week Tegen Pesten, en met de heftige documentaire Eindeloos Gepest nog in ons achterhoofd (ook al is het alweer even geleden), komt dit verhaal in Mijn Huid Ziet Er Niet Uit extra hard aan. We zien Jan-Willem de praktijk van dokter Menno binnenkomen, die honderden goedaardige tumoren over zijn hele lijf heeft. De aandoening heet neurofibromatose. Vooral op emotioneel vlak lijdt Jan-Willem ontzettend aan de ziekte.

Het is een erfelijke ziekte die veel in zijn familie voorkomt. De buitenkant van de ziekte valt door alle tumoren veel op, maar ook aan de binnenkant kan het schade aanrichten. Het zit bijvoorbeeld in zijn ruggenmerg. “Ik kan heel slecht lopen.”

Gepest

Alsof dat nog niet verdrietig genoeg is, wordt Jan-Willem erg gepest. “Op school werd ik gepest. Op werk word ik gepest. Zelfs door mijn leidinggevende. En op straat ook.” Hij krijgt de meest vreselijke dingen naar zijn hoofd. “Dat je lelijk bent en er niet uitziet. Soms loop ik op straat en dan roepen mensen nare dingen. En vooral kleine kinderen zijn heel hard. Het maakt je verdrietig. Het is heel pijnlijk.”

Verdrietig en boos

Zijn ziekte zit hem ontzettend in de weg. Jan-Willem heeft nog nooit een relatie gehad. “Helaas niet. Dat heeft te maken met m’n zelfvertrouwen. We worden afgerekend op de buitenkant.” Hij voelt zich er heel verdrietig en boos door. Maar Jan-Willem gaat liever de confrontatie uit de weg en kijkt niet eens in de spiegel.

'We gaan het samen doen'

Genezing is bij deze aandoening helaas niet mogelijk. Dokter Menno vindt het daarom ook een goed idee om psychologische hulp te zoeken. “Iemand die je hand vastpakt en zegt ‘nou Jan-Willem, we gaan het samen doen’.” Ook hijzelf kan nog wel iets voor Jan-Willem betekenen. Hij kan een paar plekken, die het meeste in de weg zitten, wegsnijden.

Na een aantal dagen komt Jan-Willem weer terug. Mét een glimlach op zijn gezicht. “Er zijn wat fibromen weggehaald. Meer dan ik verwacht had eigenlijk. Ik ben helemaal blij.”

Mijn Huid Ziet Er Niet Uit zie je elke maandagavond om 20.30 uur op RTL 5 en is ook te kijken via Videoland.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder