The Voice of Holland

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Voice of Holland

The Voice-kandidaten doen boekje open over zwijgplicht: 'Knetterbang'

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Deelnemers van The Voice of Holland "voelen zich belemmerd te spreken over wantoestanden achter de schermen door een zwijgplicht in hun contract", zo onthulde De Volkskrant, die het beruchte contract onder ogen kreeg en met oud-deelnemers sprak.

Lees ook: TVOH-kandidaat doet aangifte tegen Jeroen Rietbergen

Wie met 'derden' praat over zijn of haar ervaringen in het programma, riskeert een boete van minimaal tienduizend euro (!), zo blijkt uit het contract van producent ITV. Dat zorgt voor grote angst bij deelnemers, weet De Volkskrant. 

Dit staat er in het Voice-contract

Het zwijgen slaat niet alleen op wie er wel en niet doorgaan: dat beslaat ook alles wat ze voor of achter de schermen meemaken. "Een kandidaat dient ‘gedurende zijn deelname aan het programma alsmede na afloop daarvan op generlei wijze (...) enige mededeling te doen van (...) hetgeen bij de deelname aan (...) het programma tot zijn/haar kennis is gekomen", zo staat het in de heftige kandidaat-overeenkomst. 

'Knetterbang'

De krant sprak oud-deelnemers bij wie dit contract angst inboezemde. Het is volgens hen ook een reden dat de vermeende wantoestanden pas zo laat aan het licht komen. In het zwijgcontract staat ook nog eens dat een boete ongelimiteerd met 2.500 euro per dag kan worden verhoogd. "Ik ben echt knetterbang voor represailles", zegt een oud-deelneemster. 

The Voice-kandidaten doen boekje open over zwijgplicht: 'Knetterbang'

Diezelfde kandidate - die anoniem blijft - zegt dat ze zelf te maken kreeg met 'grensoverschrijdende vragen over haar seksleven'. Ook zegt ze weet te hebben van meer wantoestanden. "Ik kan in mijn eentje nooit opboksen tegen RTL en consorten. En inhoudelijk mag je helemaal niks zeggen. Ik denk dat ik al buiten mijn boekje treed door dit te vertellen." De Volkskrant sprak ook nog een getuige "die wangedrag van een prominente medewerker met eigen ogen zegt te hebben gezien". Die persoon stelt ‘absoluut’ bevreesd te zijn voor het contract. "Het gaat om zulke hoge bedragen."

Voor de rechter

Twee media-advocaten en een media-jurist komen met wat verduidelijking; volgens hen kan het contract inderdaad angst inboezemen, maar tegelijkertijd is het niet zeker dat boetes ook daadwerkelijk worden opgelegd. Ook zal een rechter wellicht een andere afweging maken. "Een rechter zal het belangrijker vinden dat seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten komt dan dat de geheimhoudingsplicht wordt gehandhaafd", legt advocaat Jens van den Brink uit.

Reactie ITV

Producent ITV benadrukt dat slachtoffers gewoon hun verhaal kunnen doen, ondanks het feit dat hun zwijgcontract toch duidelijk anders stelt. Dit kan bij Van Doorne, een advocatenkantoor dat is ingeschakeld om de misstanden bij TVOH te onderzoeken. "We willen alle deelnemers geruststellen dat dit geen inbreuk is op hun contract en de geheimhoudingsclausule."

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder