• The Rings of Power
  • The Lord of the Rings

The Rings of Power aflevering 4: ‘Het is tot nu toe een saaie reis’

Door Peter Koelewijn
The Lord of the Rings: The Rings of Power

Veronica Superguide’s online redacteur Peter Koelewijn heeft de boeken en films van The Lord of the Rings verslonden. In deze terugblikcolumn praat hij je wekelijks bij over de laatste avonturen in The Rings of Power.

Niets missen? Volg het laatste The Lord of the Rings: The Rings of Power nieuws én meer via onze overzichtspagina.

Had de derde aflevering van The Lord of the Rings: The Rings of Power wat interessante karakterontwikkeling, de vierde veegt dat weer van tafel in ruil voor… meer plot! Alleen het zijn niet de spannendste verhaallijnen en sommige ontwikkelingen zie je al van kilometers aankomen. Heel jammer.

Grenzen dicht

De aflevering, genaamd ‘The Great Wave’, begint sterk met… een grote vloedgolf. In een visioen ziet koningin Míriel dat haar koninkrijk door een golf wordt overspoeld. Later onthult ze aan Galadriel dat haar visioen telkens begint met de komst van de elf op het eiland. Geen wonder dat ze achterdochtig is naar haar!

Ze is niet de enige die elfen wantrouwt op Númenor. Een groot deel van het volk wil het eiland exclusief voor mensen houden en adviseur Pharazôn speelt graag hun persoonlijke Geert Wilders. Hopelijk loopt het niet zo af als ik verwacht, want The Rings of Power heeft al genoeg voorspelbare verhaallijnen uitstaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Lord of the Rings: The Rings of Power
© Prime Video

Hongerig

De ergste is misschien wel die van Theo, die niet kan toezien hoe z’n dorpsbewoners hongerlijden. Daarom gaat hij terug naar hun dorp voor voedsel, waar het krioelt van de orcs. Raad eens wat er gebeurt? Hij wordt op het nippertje gered door Arondir, alleen we wisten al dat de elf onderweg was naar de mensen, dus ja, je hoeft niet voor Veronica Superguide te werken om die ontwikkeling te zien.

Mithril mysterie

Hetzelfde geldt voor de dwergen die nog steeds mijn favorieten zijn. De scènes met prinses Disa en prins Durin zijn stuk voor stuk heerlijk. Alleen jammer dat hun grote geheim in recordtijd wordt opgelost door Elrond. Het is bijna komisch hoe snel hij de geheime deur in de muur vindt alsof het een Scooby-Doo aflevering is. Wel een leuke knipoog naar de Lord of the Rings-boeken dat de dwergen net Mithril ontdekt hebben. Frodo krijgt een vest van dit lichte metaal dat hem meerdere keren het leven redt. Er wordt ook al licht gehint naar dat de berg nog meer verbergt wat natuurlijk wijst op die lelijke Balrog die we nog gaan zien. Zoveel hebben de trailers al verraden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Lord of the Rings: The Rings of Power
© Prime Video

Wie is Adar?

Het is ook niet allemaal saai en voorspelbaar. Aflevering 4 laat ook zien dat Isildur faalt voor zijn… uhm, vaarbewijs of zo? Een stem lokt hem namelijk naar het nabijgelegen eiland, geen idee waar dat naartoe gaat. Ook de ziekte van de koning en het visioen van de palantír-bol (Tolkiens versie van social media) rieken naar intrige. Zit Sauron erachter? En is hij stiekem Adar, de elf waar de orcs naar luisteren?

Helaas eindigt de aflevering met z’n grootste probleem: plot boven karakters kiezen. De mensen hebben genoeg van Galadriel en zetten haar op een boot naar de dichtstbijzijnde elfenstad. Maar nog voor ze de haven heeft verlaten, begint de heilige boom Nimloth z’n witte bloesem te verliezen. De mensen zien dit als een teken dat de goden verdrietig zijn en plotseling is iedereen Team Galadriel en sturen ze in recordtijd een expeditie naar de Southlands om Sauron te vinden. Pffff.

Gemeen met House of the Dragon

Ik ben bang dat de personages in The Rings of Power alleen complex zijn als het verhaal dat toelaat. En het is extra pijnlijk omdat fantasy-concurrent House of the Dragon iedere week het tegenovergestelde laat zien: complexe personages die het verhaal interessant maken. Jammer want beide series hebben dezelfde uitdaging: het zijn prequels dus hun eindes zijn al bekend.

The Lord of the Rings: The Rings of Power is halverwege z’n eerste seizoen en het is tot nu toe een saaie reis.