• BN'ers
  • TV

Tess Milne over de Invasie van België: ‘Ik werd totaal paranoïde’

Door Redactie
Tess Milne en Simon Zijlemans in De Invasie van België

Een spelprogramma waarin Nederlanders tegen Belgen strijden. Dat kennen we nu wel, toch? Nou: nee. Want De Invasie van België is een real-life game waarin tien Nederlanders strijden tegen zeven miljoen Belgen. Dat kennen we dus nog níet!

Tekst: Thea Tijssen

Stel je voor: je wordt als BN’er samen met een andere BN’er (en nog vier duo’s) gedropt in België. De opdracht: de Nederlandse vlag hijsen en het land claimen. Een groepje bekende Vlamingen heeft als taak gekregen jullie te stoppen. Ondertussen is heel België van jullie bezoek op de hoogte dankzij een item bij het Vlaamse equivalent van DWDD. Vertellen de ‘bekende Vlamingen’ op alle radiostations dat jullie eraan komen én rijden er overal auto’s met daarop jullie hoofden en het telefoonnummer dat Belgen kunnen bellen als ze jullie spotten. Succes! Of beter… sterkte! 

Tess Milne, die samen met haar beste vriend Simon Zijlemans een duo vormt, lachend: “Nou, dat laatste inderdaad! Toen ik hiervoor werd gevraagd, dacht ik: klinkt gezellig. Samen met Simon Belgische biertjes drinken! Bovendien hebben we beiden een game-achtergrond, dus zo’n real-life game in een echt land was wel een droom van ons. Maar ik had me totaal niet voorbereid op de spanning waarmee je te maken krijgt. Laat staan met het gevoel dat je elk moment gepakt kan worden, waardoor je totaal paranoïde wordt.”

Zo erg is het dus echt! Bij de fervente gamers Tess en Simon steekt de paranoia al in de eerste aflevering de kop op. “We waren onwijs bang. Het is een psychologisch spel. Je bent in een land waar je je niet welkom voelt. En denkt bij iedereen: die keek wel heel lang naar me. Of: waarom zit-ie ineens op z’n telefoon? Ken je die complotjes bij Expeditie Robinson? Nou, dit is een complot van een heel land. Tegen ons! We dachten op een gegeven moment dat we alleen nog maar veilig waren in een maïsveld.” 

Onder de radar

Jan Pieter Stafleu, medebedenker en eindredacteur van De Invasie van België, vond het wonderlijk om te zien hoe elk duo het anders aanpakte. “Zo gingen Gers Pardoel en Anouk Hoogendijk razendsnel van start. Vooral het verschil met Tess en Simon die heel behoedzaam, millimeter voor millimeter, gingen, was erg grappig. Fascinerend hoe de verschillende duo’s allemaal hun eigen manier hadden om onder de radar te blijven.” Bij Tess en Simon was het teamgevoel in het begin nog ver te zoeken. Tess: “Onze start was hobbelig, dat geef ik eerlijk toe. Waar Simon naar rechts wilde, wilde ik naar links. Maar we wilden er beiden wel echt voor gaan. Hoe heftig het ook werd. We waren niet van plan om zomaar op te geven.”

Jan Pieter vertelt dat het hele programma in een week tijd werd opgenomen. En dat België dus ook echt in die week moest ‘aangaan’. Hij legt uit: “Zou het Nederland lukken om in elk geval één vlag te hijsen? Gaandeweg werd de strijd heviger en spande het er enorm om. Het spel zit vol satire en ironie. Natuurlijk willen we Vlaanderen niet overnemen. De Nederlanders willen de Belgen pesten en de Belgen willen de Nederlanders terugpesten. Je kunt zeggen: ‘Het is tikkertje voor volwassenen’, maar dan wel héél spannend. De spellen die de Nederlanders moeten doen, daar zit humor in, maar ze schuren ook een beetje.” In de eerste aflevering moeten alle duo’s op zoek naar een (lokaal) radiostation waar ze kenbaar maken dat ze in België zijn aangekomen en dat de strijd kan beginnen. “En in de tweede aflevering krijgen Jasper en Tim de opdracht om in een stand-up comedycafé Belgenmoppen te vertellen. Da’s natuurlijk klote om te doen, maar ze móeten wel, als ze willen winnen.”

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Erin geluisd 

De grootste uitdaging voor de makers was volgens Jan Pieter om het allemaal goed te filmen. “De cameramensen die ook Hunted draaien, draaiden dit ook. Hun ervaring was heel waardevol. Zij weten hoe ze erbij moeten zijn wanneer het gebeurt, op zo’n manier dat ze niet in de weg lopen. Want je wilt niet de cameraman zijn die ervoor zorgt dat iemand wordt opgepakt. Bovendien wil je als kijker op spannende momenten de blik in iemands ogen zien. En niet iemands rug. Zo krijgen Tess en Simon het erg spannend in de tweede aflevering. En dat hebben ze helemaal gefilmd. Ontzettend cool.” 

In deze real-life videogame is het thema: ‘What would you do?’ erg aanwezig. Jan Pieter: “Wij waren benieuwd: gaan de Vlamingen de duo’s verlinken of niet? Wat doen mensen om hun land te verdedigen? En hoever gaan de Nederlanders om een land te veroveren? Zonder te spoilen: heel ver. Ze liegen en bedriegen de hele boel bij elkaar.”  Tess beaamt dit: “Er was een mevrouw tegen wie Simon loog dat we meededen aan een soort De Wandeling van de EO, waarin we moesten testen hoe gastvrij de mensen waren. Zij was zo lief; ze had een hut waar we mochten slapen, een koelkast vol drankjes en ze ging ook nog voor ons koken. Het schuldgevoel dat we toen hadden, was intens. Aan de ene kant waren we gesloopt omdat we zestien kilometer hadden gelopen. Aan de andere kant dachten we: deze vrouw gaat straks op tv zien dat zij ons, de vijand, heeft geholpen. We hebben haar erin geluisd. Daar voelden we ons echt ongemakkelijk bij.” 

Nederlandse vijand

Jan Pieter zegt dat hij na de opnameweek anders naar de Belgen is gaan kijken. “Een van die bekende Vlamingen zei het zelf al: ‘Wij Vlamingen zijn doorgaans helemaal niet zo verbonden met elkaar. Maar deze gemeenschappelijke vijand zorgde voor gemeenschapszin.’ Als je met de gemiddelde Vlaming een spel speelt en wint, haalt-ie z’n schouders op en zegt: ‘Zullen we wat lekkers gaan eten.’ Wat ik overigens een prima levensinstelling vind. Maar in dit spel laten ze een totaal andere kant zien: hun fanatieke.”

Je ziet De Invasie van België vanaf 21 november op NPO3, vanaf 20.25 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!