Pak van mijn Hart

Veronica Superguide logo
Pak van mijn Hart

Genoeg geweest: stop met die slechte Nederlandse romcoms

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Hartenstraat, Mannenharten, Tuintje in mijn Hart, Hartenstrijd, Pak van mijn Hart... Klaar nu! Als het aan Superguide-redacteur Laura Brinkman ligt zijn er genoeg Nederlandse romcoms gemaakt.

We hebben Jan Kooijmans blote bast nu wel gezien toch? Zelfs ik, die meerdere Hitkrant-posters van de acteur in mijn slaapkamer had hangen, word niet meer warm van die cliché douch-scene.

Die goede ouwe tijd

Laat ik eerst met iets positief beginnen: er zijn zeker een paar klassieke Nederlandse romcoms waar ik van geniet. Costa!, De Surprise en zelfs Toscaanse Bruiloft staan minstens één keer per jaar op.

Ik heb het gevoel dat de romantische komedies van vandaag de dag allemaal een slap aftreksel zijn van die klassiekers als Alles is Liefde (en dat was eigenlijk al een rip-off van Love Actually). De voorspelbare liefdesverhalen zijn allemaal wel een keer eerder verteld. Heb je er nog geen genoeg van? Zet dan je televisie om 20:00 uur in de avond aan op RTL 4, dat scheelt je weer een bioscoopkaartje.

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet

Ik vraag mij af of acteurs als Jim Bakkum, Juvat Westendorp en Lies Visschedijk ook niet eens klaar zijn met het spelen van dezelfde rol. De Soof-actrice kan vast meer dan het typetje ‘vrouw in haar midlifecrisis’.

Hoe werkt dat nou eigenlijk? Gaan Nederlanders naar de zoveelste slechte romcom omdat er niets beters draait of is die romcom er omdat zo’n 700.000 vrouwen van middelbare leeftijd een bezoekje brengen aan die film?

We kunnen beter

Bioscopen weten het wel: de volgende Ladies Night-zaal loopt weer vol dankzij Alles is zoals het zou moeten zijn. Daardoor draaien de films die heel Nederland moet zien, zoals Instinct (het regiedebuut van Halina Reijn) en Buladó (winnaar van de Gouden Kalf) maar één keer in de week om 14:30 uur op een dinsdagmiddag. Terwijl dát toch Nederlands trots moet zijn!

Nieuwe verhalen

Voor Johan Nijenhuis en Sanne Vogel, die vast voor de zoveelste keer een bioscoophit willen maken: neem eens ‘risico’s’. Ga een keer niet voor dat witte hetero koppel als hoofdpersonages en geef dat homostel eens een betere verhaallijn. Jullie films zullen er van opknappen. Want we zijn in 2020 wel toe aan wat meer representativiteit van de maatschappij, toch?

Tot die tijd kunnen wij het heft in eigen handen nemen. Laten we met z’n allen eens dat bioscoopkaartje voor Casanova’s omruilen voor een andere film. In de hoop dat de romcom filmregisseurs en filmdistribiteurs aankomen met minder clichés en meer risico’s durven te nemen.

Lees verder