Norman Reedus uit The Walking Dead

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Norman Reedus uit The Walking Dead
TV

‘Speeches, tranen en heel veel knuffels’ bij einde The Walking Dead

|
|

Laatste update:

De ontelbare ondoden die al elf seizoenen lang hun tanden in de groep overlevenden uit The Walking Dead proberen te zetten moeten vaart maken: de laatste reeks van acht afleveringen begint deze week.

Tekst: Daniëlle Kool

Het geheim achter een langlopende zombieserie maken? Laat de show vooral niet te veel over zombies gaan, is het advies van Norman Reedus. De 53-jarige acteur kan het weten: hij speelt al sinds het eerste seizoen publiekslieveling Daryl Dixon in The Walking Dead, de hitserie die het genre in de afgelopen twaalf jaar weer helemaal op de kaart heeft gezet

“Als je nu de eerste afleveringen terugkijkt, draaide het heel erg om de walkers”, herinnert Reedus zich over de start van de serie waarin politieagent Rick Grimes uit een coma ontwaakt en ziet dat de wereld overspoeld is door zombies. “Dat was ook logisch: zij zijn de grote dreiging in de wereld van The Walking Dead. Maar het interessante verhaal zit in hoe wij als overlevenden daarmee omgingen. Daar is dan ook steeds meer de focus op komen te liggen, op de manier waarop sommige mensen samenkwamen om zich te wapenen tegen de zombies, maar het in anderen juist het slechtste naar boven leek te halen.”

Dat betekent overigens niet dat Reedus de ondoden ooit zat raakte, benadrukt hij lachend. “We hebben het tot 177 afleveringen geschopt, maar het is altijd leuk gebleven om nieuwe manieren te vinden om de walkers uit te schakelen. Ik denk ook dat de kijkers van die momenten zijn blijven genieten, die horen gewoon bij de serie. Maar het hart van de show, dat is de groep mensen waar het verhaal om draait. Hun onderlinge band, de vriendschappen en ruzies, de enkele ups en de vele downs, de samenleving die zij proberen te herbouwen; alles wat zíj meemaakten was waarom kijkers elke week de show aanzetten.”

Zombieschool

Horror wordt vaak gezien als een genre dat ons een spiegel voorhoudt: de extreme situaties in de verhalen leggen bloot hoe mensen zich gedragen als het er echt op aankomt. The Walking Dead-regisseur en producent Greg Nicotero kan zich wel vinden in die gedachte. “Ik denk dat heel veel mensen die een show als de onze kijken zich daarbij toch afvragen wat zij zouden doen. Iedereen ziet zichzelf natuurlijk graag als de held, maar wij laten een heel scala aan reacties en persoonlijkheden zien waarin mensen aspecten van zichzelf herkennen.” 

Ook Nicotero was vanaf het begin van de show betrokken bij The Walking Dead. Hij is van huis uit expert in ‘special make-up effects’ en creëerde zijn eerste zombies op de set van klassieker Day of the Dead van George Romero. Voor The Walking Dead begon hij in Senoia, het plaatsje in de Amerikaanse staat Georgia waar de opnames van de show plaatsvonden, een zombieschool waar lokale bewoners werden klaargestoomd voor een figurantenrol. De ‘opleiding’ ging ten onder aan z’n eigen succes, grapt Nicotero, want al snel was er een vaste groep buurtgenoten die met liefde urenlang de make-up in ging om deel uit te maken van weer een nieuwe zombiehorde. 

Ook andere dorpsbewoners liften door de jaren heen mee op het succes van de show. Loop door Senoia heen en je komt er minimaal één groep toeristen tegen die rondgeleid wordt door ‘The Walking Dead Country’, in het centrum van het stadje is een flinke souvenirshop gevestigd vol prullaria rond Daryl, Rick, de walkers en de rest en even verderop openden Reedus en Nicotera hun eigen restaurant: Nic & Norman’s, waar elke week de nieuwste aflevering van de show op een groot scherm wordt vertoond. 

Tranen en knuffels

Dat The Walking Dead in het vrij afgelegen stadje werd gefilmd maakte de ervaring extra speciaal, stelt Reedus. “Toen we begonnen, was het zo’n klein project dat we daar in de bossen filmden. Het voelde zo ver weg van Hollywood, er kwamen nooit managers of agenten langs, we deden het gewoon met elkaar. Toen de serie een hit werd, hebben de meesten van ons een huis in de buurt gekocht omdat we elk jaar maandenlang in productie waren. Dan trek je automatisch ook buiten het werk met elkaar op. Met Jeffrey Dean Morgan (bad guy Negan in de serie - Red.) bijvoorbeeld heb ik heel wat kilometers op de motor afgelegd. Er zijn zulke goede vriendschappen uit de show gekomen.” 

Het afscheid van de serie en Senoia eind maart viel hem dan ook zwaar. “Onze laatste dag was een heel lange draaidag. Toen de laatste scène eindelijk was opgenomen, was het al ver na middernacht en het voelde zo surrealistisch. Er waren speeches en tranen en heel veel knuffels. Niemand wilde vertrekken, we zijn zo lang gebleven dat we met z’n allen de zon hebben zien opkomen.”

We gaan door

The Walking Dead mag dan dit najaar afzwaaien, dat betekent niet dat Nicotero en Reedus klaar zijn met de franchise. Naast bestaande spin-offs Fear The Walking Dead, The Walking Dead: World Beyond en Tales of the Walking Dead zijn er nog drie vervolgshows in de maak. The Walking Dead: Dead City gaat om personages Negan en Maggie draaien, deze zomer werd een miniserie rond Rick en Michonne aangekondigd en ook Reedus’ alter-ego Daryl Dixon krijgt zijn eigen show.

Die spin-off wordt de eerste in de postapocalyptische wereld van The Walking Dead die plaatsvindt in Europa. Dat was reden voor Melissa McBride, die Daryls goede-vriendin-en-misschien-meer Carol speelt in de originele serie, om af te haken voor een vaste rol. Reedus kan het niet laten toch met een kleine teaser te komen. “Het verhaal van Carol en Daryl is nog niet klaar, die komen elkaar zeker nog een keer tegen”, aldus de acteur, die aangeeft in de toekomst ook graag een reünie te zien met Andrew Lincoln, die als Rick Grimes in het negende seizoen The Walking Dead verliet. “Rick en Daryl moeten echt nog een keer samenkomen. Ik mis Andy en ik vond het heerlijk om de Robin van zijn Batman te zijn.”

Je ziet de laatste afleveringen van The Walking Dead vanaf 3 oktober op FOX.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder