De drie vrouwen uit The Tinder Swindler

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De drie vrouwen uit The Tinder Swindler
The Tinder Swindler

Slachtoffers Tinder Swindler: 'We zijn nog steeds aan het vechten'

|
|

Laatste update:

Drie slachtoffers van Shimon Hayut, beter bekend als Simon Leviev uit de Netflix-documentaire The Tinder Swindler, waren maandag in Nederland. “Het is nog niet voorbij.”

 

De slachtoffers waren niet in Nederland om hun ex-geliefde en -vriend aan te klagen: de Zweedse Pernilla Sjoholm heeft een zaak tegen de ING bank aangespannen, waarvoor ze maandag bij de rechtbank in Amsterdam was. De drie vrouwen, waarvan twee inmiddels bekende gezichten zijn geworden door de Netflix-hit, spraken met RTL Boulevard.

ING had het moeten zien

Volgens misdaadjournalist Kees van der Spek, klaagt Pernilla, bekend uit de docu, de bank aan omdat ze vindt dat de fraude-afdeling hun werk niet heeft gedaan. De bank had moeten zien dat er iets niet klopte toen Leviev hen hun geld aftroggelde. Dat heeft het Nederlandse slachtoffer ook gedaan, met succes.

 

Pernilla Sjoholm, die bevriend raakte met de Swindler, geeft aan dat ze het allemaal ook liever achter zich laat. “Het is triest dat mensen denken dat onze strijd is gesteden. We zijn nog steeds aan het vechten, we zijn er nog altijd mee bezig. Voor ons is het nog niet voorbij.”

Verschrikkelijke jaren

Ook Cecilie Fjellhoy, die ook in The Tinder Swindler te zien was als ex-vriendin van Leviev, was bij de rechtbank. Ze vertelt dat de afgelopen jaren verschrikkelijk waren voor de slachtoffers. “Iedereen praat over het geld, maar het was emotioneel ook verschrikkelijk. Je leven is kapotgemaakt, je hebt iemand onterecht vertrouwd. Vier jaar later praat ik er nog over.”

'Simon is ziek'

Dat de vermeende oplichter nog steeds in de media opduikt vindt het slachtoffer heel erg. “Mensen geven hem de kans om het te doen. We weten dat Simon ziek is, dat hij dit maar wat graag doet en van de spotlights houdt. Dat hij een podium krijgt, dat vinden wij het moeilijkst.”

 

Pernilla geeft aan dat de strijd die de vrouwen voeren hun dagelijkse leven is geworden. “Het is nog niet voorbij.” Volgens Cecilie zullen de vrouwen alles doen om rechtvaardigheid te krijgen.

Leviev zit zelf ook niet bepaald stil. Zo vraagt hij een aardig bedrag voor een bezoekje aan clubs en geeft hij in een interview aan dat hij zichzelf toch echt geen monster vindtOok zijn bodyguard doet tegenwoordig zijn mond open.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder