Ik Vertrek versus Het Roer om

Veronica Superguide logo
Ik Vertrek versus Het Roer om
RealityIk Vertrek

Showdown: Ik Vertrek vs. Het Roer om

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Het blijft heerlijke televisie: mensen die huis en haard verlaten om elders hun dromen na te jagen, zoals in Ik Vertrek en z’n kopie Het Roer om. Maar welk programma is beter? Zes redenen om af te stemmen op Ik Vertrek én eentje ten faveure van Het Roer om

1. Feest der herkenning

Ik Vertrek is zoiets als oma’s groentesoep; je weet wat je krijgt. Met vaste, smaakvolle ingrediënten als: een doorsnee stel/gezin uit de provincie dat besluit het roer radicaal om te gooien, een tranentrekkend afscheidsfeest, een langgekoesterde droom (vaak een bed & breakfast in een zonnig oord), twee linkerhanden, geworstel met de lokale taal, ambtenarij en aannemers en – last but not least – een budget dat steeds meer onder druk komt te staan.

“Ik denk dat veel mensen zich kunnen identificeren met het programma”, zegt mediadeskundige Ron Vergouwen. “Wie heeft er niet gedacht: ik laat de boel de boel en maak een nieuwe start in mijn leven? Ik Vertrek prikkelt die gedachte.” Met als gevolg: knetterende kijkcijfers. Vorig jaar maart werd zelfs de grens van 2,5 miljoen kijkers doorbroken. Veel meer dan Het Roer om, al mag de SBS-leiding zeker niet klagen met als hoogtepunt bijna een miljoen kijkers. Tegelijkertijd scoort SBS6 enorm met een bekend stel dat schitterde in Ik Vertrek: de familie Meiland!

2. Origineel is beter dan een kopie 

Ik Vertrek, al sinds 2005 op de vaderlandse tv, is een Nederlands programma dat inmiddels al meer dan tweehonderd afleveringen op de teller heeft staan. Die ervaring spat van de schermen af. Ook al mag Het Roer om, aan de vooravond van het derde seizoen, er zeker zijn. Dat programma is echter gebaseerd op de Britse realityserie No Going Back, waarin mensen hun 9-tot-5-baan opgeven om hun droom na te jagen.

3. Er is leedvermaak

“Het is elke keer weer smullen geblazen”, zei Chantal Janzen bij de jubileumuitzending van het tienjarig bestaan van Ik Vertrek. Bekende Nederlanders blikten daarin terug op hun favoriete uitzending. Janzen koos voor de familie Dierick, die besloot om een naturistencamping te beginnen in het Zuid-Franse Castellane. Met hilariteit tot gevolg. 

Janzen keek vooral met verbazing naar behulpzame klussers die in Adam- en Eva-kostuum de handjes lieten wapperen. “Dan heb ik een plaatsvervangende angst dat er iets tussen die nijptang komt of er iets met die elektriciteitskabels gebeurt”, zei een opgewonden Janzen. Als tv-makers kun je daar ook ‘gebruik’ van maken. Ik Vertrek doet dat niet. En dat brengt ons bij punt vier.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

4. De makers hebben respect 

Wat ‘kassiekijker’ Vergouwen knap vindt aan Ik Vertrek? “Dat het altijd respectvol blijft naar de kandidaten toe, ook al gaat er van alles mis”, stelt hij. “Het is een dunne scheidslijn, maar je kunt als makers ook doorschieten qua leedvermaak.” 

Het Roer om zoekt die grenzen misschien iets meer op. Want wat te denken van de Gelderse snackbarhouders Miranda en Robert die, op goed vertrouwen, online een restaurant in Gambia kochten, alwaar ze geconfronteerd werden met stroomuitval, lekkage en een inbraak. Naïef? Mwah. 

5. De betrouwbare voice-over

Vlot, ritmisch en af en toe een tikje cynisch: dat is de kenmerkende stem van voice-over Edwin Diergaarde bij Ik Vertrek. Kijkers kwamen massaal in opstand toen Diergaarde, in het dagelijks leven diskjockey bij Radio 10, even verruild werd voor Daniël Dekker, maar AVROTROS haalde de ietwat schorre, ervaren Diergaarde weldra terug. “Een betrouwbare stem is erg belangrijk”, ziet Vergouwen.

6. Deelnemers filmen ook zelf   

Een kenmerkend verschil tussen Ik Vertrek en Het Roer om: bij het eerste programma filmen de deelnemers ook zelf hun dagelijkse sores. Vaak zien we wiebelende beelden van onverwachte tegenslag. “Dat verstevigt het gevoel van reality-tv”, vindt Vergouwen. Een plus voor Ik Vertrek. En bovendien: lekker goedkoop voor de makers.

7. De casting is stiekem beter bij Het Roer om

Allememaggies, wat hebben we gelachen met Denise en Kasper uit Zoetermeer, met wie we begin dit jaar kennismaakten in het tweede seizoen van Het Roer Om. Zij zetten een wel héél radicale stap in hun leven. Het stel kocht zonder bezichtiging een alpacaboerderij in Andalusië, het heetste deel van Spanje. Spaans? Ze spraken geen woord... Alpaca’s? Hadden ze eigenlijk niets mee... En Spanje? Ze waren er dertig jaar geleden eens op vakantie geweest. Toen bij aankomst ook nog eens bleek dat de vorige eigenaar nog in de boerderij woonde, en niet van plan was te vertrekken, waren de rapen helemaal gaar. 

“Vooraf hebben we ons afgevraagd waarin we ons ten opzichte van Ik Vertrek konden onderscheiden”, vertelt Eefje Janssen, eindredacteur van Het Roer om. “Ik denk dat je bij ons iets andere types ziet dan bij Ik Vertrek. Daarnaast proberen wij ook een beetje weg te blijven van al die verbouwproblemen.” Het Roer om heeft daarmee een eigen touch. “Het is Ik Vertrek, maar dan voor gevorderden”, schreef tv-recensent Han Lips in Het Parool. Een rake observatie.

Ik Vertrek zie je elke zaterdag op NPO 1, Het Roer om op dezelfde dag op SBS6.

Tekst: Jan-Cees Butter

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt. Niets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af.

Lees verder