Schrijver onthult: zó houden we 'Flikken Maastricht' ook na 11 seizoenen nog spannend

Veronica Superguide logo
Schrijver onthult: zó houden we 'Flikken Maastricht' ook na 11 seizoenen nog spannend

Schrijver onthult: zó houden we 'Flikken Maastricht' ook na 11 seizoenen nog spannend

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Vanavond is het éindelijk zover: het langverwachte twaalfde seizoen van Flikken Maastricht gaat van start. Maar kan een serie die al zó lang loopt er nog wel écht voor zorgen dat de kijker iedere aflevering weer op het puntje van z’n stoel zit? De schrijvers van de Nederlandse successerie twijfelen daar geen moment aan.

Een tipje van de sluier

Ook het hagelnieuwe seizoen van de reeks belooft weer meeslepend en bloedstollend spannend te worden. Natuurlijk, over een beetje goede cast beschikken is het halve werk, maar voor een groot deel hangt het toch echt af van de verhaallijn. Vandaag onthult hoofdschrijver Jan Harm Dekker (56) in het AD hoe hij en zijn team keer op keer weer een knaller van een script afleveren.

Hulp van échte politiemensen

Volgens Harm wordt elk script op realisme getoetst bij de politie. “Dat maakt Flikken anders dan een Baantjer of een Grijpstra en De Gier, waar ik ook voor schreef”, aldus Dekker. “Voor een aflevering over een schietpartij op een school spraken we met mensen die verantwoordelijk waren voor het protocol dat werd opgesteld na de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn (2011), de eerste keer dat Nederland met zo’n aanslag te maken kreeg. De dader uitschakelen werd prioriteit 1, maar dat druist zeer tegen de natuur van agenten in, die zich normaliter concentreren op de slachtoffers. Dat nemen we dan mee in de serie.” Dekker vertelt ook dat de politie enorm goed helpt met tips voor filmlocaties en het afzetten van die plekken.

‘Bewaak de continuïteit’

Volgens de scenarist is het ook bijzonder belangrijk om je aan een vooraf opgestelde ‘scriptbijbel’ te houden, waarin regels staan opgesteld om de continuïteit van de serie te bewaken. Zo is het bij Flikken zo dat de kijker het verhaal altijd volgt via de hoofdrolspelers en dus geen voorsprong in kennis krijgt door losstaande beelden van bijvoorbeeld een crimineel. Iets waar de makers ook voor waken is dat een zaak niet opgelost mag worden door een iets te toevallige gebeurtenis, zoals toevallig de dader tegenkomen. “Je moet de kijker wel de kans geven om mee te puzzelen.”

‘Hou het ook spannend voor jezelf’

Dekker zegt dat hij “het altijd opzoeken van grenzen om het maar spannend te houden” wat eng vindt, maar hij weet ook dat het ‘veilig’ (en dus niet bijzonder verrassend) volgen van een formule niet meer van deze tijd is. “Je moet tegenwoordig gaan voor lange verhaallijnen die meerdere afleveringen bestrijken.” Key is om het ook spannend te houden voor jezelf door het antwoord nog niet vast te leggen, aldus Dekker, die recent pas aan de slag ging met het vervolg op de spannende cliffhanger van seizoen elf. “Zo dwing je jezelf ook sneller tot vernieuwing.”
Lees hier de overige onthullingen van Jan Harm Dekker over 'zijn' serie Flikken Maastricht. 
Bekijk de trailer loeispannende trailer van het nieuwe seizoen van Flikken Maastricht in bovenstaande video. De eerste aflevering zie je vanavond om 20.35 uur op NPO 1.

Lees verder