Ewan McGregor

Veronica Superguide logo
Ewan McGregor
HollywoodDisney/PixarStar Wars

Scepticus onderzoekt: Is de gekte rond Star Wars overdreven?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Onze verslaggever Thomas Braun heeft nooit iets begrepen van de hype rond de Star Wars-saga. Nu Disney+ met de serie Obi-Wan Kenobi komt, wil hij weleens weten waarom het zo veel miljoenen wél fascineert, dus slaat hij aan het kijken. En… hij vindt het nog leuk ook!

 

Tekst: Thomas Braun

Is het niet allemaal een beetje overdreven, die gekte rond Star Wars? Als ik in de Wikipedia-pagina duik, zie ik dat het niet om een sciencefictionfilm gaat, maar om een ‘epische space-opera-filmserie’. Star Wars is dus veel meer dan een film, laat ook Willem Schouten weten, mijn oud-collega van wie ik met zijn Star Wars-liefde herinner. “Ik heb ze allemaal gezien.” Hij wel. “Dat doe ik met alle films die uitgroeien tot een cultureel fenomeen, want dat is het.” Maar waarom dan? “Regisseur George Lucas deed aan ‘world building’: hij heeft iets neergezet waar hij eindeloos nieuwe elementen aan wist toe te voegen. Het is niet zomaar een film waarin iemand een bankoverval doet."

 

Op een gegeven moment kwam Luke Skywalker terug, de held van de eerste films. Ze hadden hem digitaal jong gemaakt. Het hele universum van fans was daar maandenlang van in de war. Lucas bedacht in 1977 de eerste film en heeft toen de manier van filmmaken totaal veranderd, door een verhaal in een universum onder te brengen en dat uit te breiden met allerlei nieuwe films in dat universum. Hij is er verantwoordelijk voor dat andere blockbusters dit ook zijn gaan doen. En dan heb je ook nog die hele marketing met poppetjes, T-shirts en pyjama’s. Daarin was Star Wars ook de eerste.

Maar wat is er dan mis met mij? Moet ik er met andere ogen naar kijken? Schouten: “Ik denk wel dat je open moet staan voor science-fiction. Ik hou van het genre omdat je allerlei zaken over ‘human conditions’ kunt onderzoeken op alternatieve plekken. Heb je vroeger Hulk gezien? Dat is een beetje de oorsprong voor mijn fantasyfascinatie. En Star Wars heeft mij echt overdonderd, terwijl het maar een klein verhaal is. Zo gaat het over een jonge wees die bij zijn oom en tante woont en ineens in een fantastische wereld wordt geflikkerd met de Jedi, met lichtzwaarden en die ineen een enorme strijd voert met een machtig keizerrijk en ook nog wint.” Ik moet bekennen: het verhaal van Willem begint te prikkelen. “Weet je, vroeger keken we Q en Q en die deden we na, maar tegenwoordig zie je maar weinig film waar je de klok op gelijk zet. Star Wars is een fenomeen waar je dat wel bij doet."

 

Iedereen kent de Star-Wars-films. Dat is bijzonder. Iedereen ja. Behalve ik. Want ik vond Star Wars altijd vooral pief-paf-poef met gemaskerde mannen. Te kort door de door de bocht, vindt Schouten. “Neem het religieuze element. Dat is bij geen enkele andere scifi zo sterk aanwezig als bij Star Wars. Het is geen christendom, maar de ridderorde in de film heeft als religie het beschermen van het universum, met allerlei regeltjes waarom je waarom je niet verliefd mag worden. Nou daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen. En de thema’s zijn ook herkenbaar, over de relatie tussen vaders en zonen bijvoorbeeld. En om de thema’s heen is een enorme wereld gebouwd.” Interessant, dat zeker.

Dennis Weening

Ruimtesprookje

Toen de eerste film uitkwam, werd presentator Dennis Weening geboren. Ik kan het bijna niet geloven als hij zegt dat hij Stars Wars al zeker honderd keer gezien heeft. Hoe is de liefde ontstaan?  “Misschien wel doordat ik uit hetzelfde jaar kom”, lacht hij. “En dan had ik ook nog eens al die poppetjes! Ja, het verhaal sprak me aan, de karakters, de hele fantasiewereld  erachter.” Ik vraag of hij mij snapt, dat ik er nooit aan begonnen ben. “O, zeker. Als je het  plaatje vanaf de buitenkant bekijkt en je ziet  alleen maar ruimteschepen en robots, dan  kun je snel denken: niets voor mij. Maar als je  daar doorheen kijkt en je overgeeft, zie je een  prachtig ruimtesprookje.” Is het misschien  als de Formule 1: je moet de regels weten om het echt leuk te vinden? “Ja, dat is een goeie.  Ik vond F1 ook niks aan, totdat ik de Netflix documentaire Drive to Survive had gezien. Nu kijk ik met vrienden Star Wars en leg ik  alles voor ze uit. Dat maakt het interessanter.” 

 

Kortom, ik moet met een woordenboekje op  de bank Star Wars gaan kijken? “Nee, je moet  gewoon kijken. Met name de films 4, 5 en 6  leggen zichzelf uit. Mijn vriendin moest ook  een keer kijken van mij. Ik heb haar over gehaald en toen ze aan het eind van Return  of the Jedi moest huilen, wist ik: dit wordt mijn vrouw!” De liefde gaat ver bij Weening.  “Ik ben zelfs naar de première van The Force Awakens in Engeland geweest en heb daar  Harrison Ford en Carrie Fisher om een  handtekening gevraagd. Vlak daarna werd ik eruit gegooid.”

Stoere vrouwen 

Scenarioschrijver Sander de Regt, bekend van de twee Piraten van Hiernaast-films, Foeksia de Miniheks en tv-serie Raveleijn, is met zijn vak begonnen dóór Star Wars. “Wij speelden op het schoolplein met Star Wars-speelgoed en daar maakten we dan filmpjes van met de videocamera van mijn ouders. Je kunt inderdaad zeggen dat mijn carrière daar zijn oorsprong kent." Ook de Regt komt woorden tekort om het belang van de rolprent te benadrukken. “In series als Cheers zijn er verwijzingen gemaakt, in Hills Street Blues, Friends andere films, overal.” Het argument dat ik niet zo van scifi houd, vindt ook geen gehoor bij de scenarist. “Er zijn bedevaartsoorden ontstaan van de échte plekken waar Star Wars is opgenomen. En een Star Wars-deel gaat over iemand die thuis woont bij zijn ouders, zich kapot verveelt en droomt van een groots en meeslepend bestaan. Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins! Hoe heerlijk is het niet om mee te dromen in zo’n verhaal? Iedereen die keek, herkende zichzelf, ondanks de scifi, vooral omdat de hoofdrolspeler nog niet eens achttien was. Mede door de herkenning heeft het een wereldwijde snaar geraakt. Onder meer omdat het vooral gaat over familiebanden, jezelf ontdekken, angst overwinnen. En vergis je niet: bedenker George Lucas heeft alles gelezen over mythische Vikingen, Indiase volksverhalen, religies wereldwijd en archetypische helden voordat hij met zijn project begon. Er komen zo veel elementen terug die we herkennen. Zó scifi is het allemaal niet. Eigenlijk is Star Wars een oude heldenzoektocht, in de traditie van David en Goliath.” Ah! Kijk, dat klinkt goed.

Maar in mijn zoektocht naar de magie van Star Wars wil ik nog één ding weten: is het ook een vrouwenfilm? Lisette Teunissen (38), verbonden aan de fanclub Star Wars Awakens: Star Wars is zeker geschikt voor vrouwen. "Ons wordt geleerd dat we lief moeten zijn, geen kort rokje mogen dragen en niet mogen boeren. Leia Organa met haar stoere beha liet aan mij zien dat je als vrouw ook sterk kunt zijn. En dat je niet altijd aardig hoeft te zijn en voor jezelf mag opkomen, zonder je emoties te tonen. Dat maakt Star Wars voor mij ook een bijzondere film.”  Ik moet na het zien van deel 5 toegeven: ik heb me vergist. The Empire Strikes Back uit 1980 is fascinerend. De rest ga ik ook zeker kijken.  

Obi-Wan Kenobi is vanaf woensdag 25 mei te zien op Disney+. 

 

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die vanaf vandaag in de winkel ligt. Niets missen? Sluit dan voordelig een abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder