Sallie Harmsen over Noise: 'We krijgen veel voor onze kiezen'

Sallie Harmsen had haar eerste hoofdrol te pakken in de film Het echte leven (2008). Het betekende gelijk een Gouden Kalf-nominatie en haar grote doorbraak. Sindsdien is ze in binnen-en buitenland een groot succes. Veronica Superguide sprak de actrice over haar nieuwste film Noise en haar uiteindelijke doel. “Spelen in een film met Meryl Streep, dat zou vet zijn.”

Sallie Harmsen in Noise

Sallie gooide eerder al hoge ogen met Blade Runner 2049 (2017), Zee van Tijd (2022) en De Stamhouder (2022). Datzelfde succes hoopt ze te bereiken met de film Noise. In de spannende thriller verhuist jong stel Matt (Ward Kerremans) en Liv (Sallie Harmsen) samen met hun pasgeboren baby Julius naar Matts ouderlijk huis, vlakbij zijn dementerende vader. De druk van een pasgeboren baby en een duister familiegeheim blijkt te veel voor Matt en het stel lijkt elkaar te verliezen. Sallie maakt film na film. Ook wanneer wij haar spreken over Noise is dat niet op een terrasje ergens in Amsterdam, maar bellen we met haar terwijl ze bezig is met opnames in Wales.

Wat ben je nu in Wales aan het doen?

“Ik ben aan het filmen voor een crime-serie. Een waargebeurd en spannend verhaal. Die Engelsen kunnen dat natuurlijk retegoed.”

We zien je vaak in thriller en crime-films. Is dat de kant die jij op wil gaan?

“Niet per se, ik vind het vooral leuk om zo breed mogelijk jezelf in de markt te zetten. Ik heb ook een romantische komedie gedaan dus het gaat alle kanten op. Er moet vooral uitdaging in zitten.”

Biedt de film Noise jou de uitdaging die je zoekt?

“Ik vond vooral het script heel erg mooi. Je ziet hoe het stel zich door die eerste periode heen navigeert: het hebben van een kindje, werken, social media en verhuizen naar een nieuwe plek. Ik vind ook het onderwerp heel erg gaaf, over jonge ouders en de uitdagingen die daarbij komen kijken. En ik vind het ook mooi dat de man lijdt aan een postnatale psychose. Er wordt moderner omgegaan met de genderrollen.”

Word je van een film over postnatale depressies nerveus om zelf ooit een gezin te stichten?

“Nee, eerlijk gezegd niet. Mocht ik kinderen willen dan geloof ik erin dat het goed gaat. Ik heb een hele lieve betrouwbare partner waarvan ik zeker weet dat wij dat samen als team kunnen. Maar ik geloof wel dat het moeilijk is, ik onderschat het niet. Ik denk dat voor jonge ouders het een enorme uitdaging is om een baby te hebben. Ik vind dat we in de wereld van nu veel voor onze kiezen krijgen. En ik kan mij voorstellen dat bij jonge ouders er nog een gigantische factor bij komt.”

Je wordt door de pers constant geprezen. Hoe belangrijk is dat succes voor jou?

“Het is voor mij belangrijk dat ik erkenning krijg van mensen uit het vakgebied en daardoor nieuwe kansen krijg. Ik hoef niet per se gelauwerd en geprezen te worden via prijzen. Daar heb ik niet zoveel mee. Het is wel leuk om zo’n avond te hebben, maar dat heeft geen invloed op je dagelijks leven. Maar kansen krijgen om nieuwe verhalen kunnen vertellen wel.”

Je werkt nu in Nederland en het buitenland. Waar ligt voor jou de focus op?

“Voor mij is vooral het project belangrijk. Of dat nou in Nederland of Argentinië is, dat maakt voor mij niks uit. In het buitenland ben ik wel minder op mijn gemak. Ik moet mij daar nog echt bewijzen. In Nederland voel ik mij meer thuis. In het buitenland moet ik uit mijn comfortzone stappen. Daar groei ik wel van. Maar uiteindelijk is er heel veel hetzelfde. Een Nederlandse productie kan net zo goed zijn als een Engelse.”

Een van je grootste buitenlandse producties is Blade Runner. In bijna ieder interview word je daar opnieuw naar gevraagd. Vind je dat vervelend?

“Het is natuurlijk een grote naam. Maar ik heb eigenlijk best een kleine rol. Het is niet echt representatief voor mij als acteur. Maar het is prima als ze ernaar vragen, ik geef gewoon antwoord. Ik irriteer mij daar niet aan. En ik ben er heus wel trots op, het was een fantastische ervaring.”

Welke productie betekent het meest voor jou?

“Zee van tijd was een hele belangrijk productie. Dat is ook een film waar ik diep voor heb moeten graven. Een hele mooie acteursfilm was dat. En Moloch, dat vond ik een fantastische film. Vette muziek en fucking vet gedraaid. Heel vernieuwend was dat.”

Wat is jouw grote droom, waar werk je naar toe?

“Het is niet mijn ambitie om naar Amerika te verhuizen, maar je weet het nooit. Als er iets op mijn pad komt dan doe ik het gewoon. Maar de politiek en mentaliteit van dat land staat mij zo tegen, dat ik er liever niet woon. Stel je voor dat ik kan spelen in een film met Meryl Streep, dat zou vet zijn. Of Margot Robbie, die vind ik ook echt geweldig.”

Noise is vanaf 17 maart te zien op Netflix.