Russen verknippen Rocketman: geen homoseks in beeld

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Russen verknippen Rocketman: geen homoseks in beeld

Russen verknippen Rocketman: geen homoseks in beeld

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Het is alweer een tijdje geleden dat de Russische overheid flinke anti-homo wetten in werking zette, en het lijkt er op dat deze nog worden gehandhaafd. Nu moet Rocketman er aan geloven. De fantastisch mooie film over het leven van Elton John ging zwaar onder het mes. De Russische filmrecensenten viel het verschil vandaag op bij een voorvertoning. 

Njet seks, njet drugs, njet familie

Russische bioscoopgangers die naar Rocketman gaan kijken zullen de film moeten zien in een uitgeklede versie, zonder bijvoorbeeld de seksscènes. Ook drugsgebruik mag niet in beeld. Wie het leven van Elton John ook maar een beetje heeft gevolgd vraagt zich nu hardop af in hoeverre dit nog maar enigszins eer doet aan het leven van de artiest. Het gaat blijkbaar niet alleen om 'heftige' beelden die de film wellicht niet zo geschikt maken voor het hele gezin met kerst; zelfs de tekst aan het eind van de film is geschrapt. Hier stond dat Elton John de liefde vind en samen met zijn man David Furnish twee kinderen grootbrengt. Wordt er een film over je leven gemaakt, halen ze het bestaan van je gezin eruit. Whut? 

He said, he said

Het distributiebedrijf Central Partnership geeft toe dat de film is aangepast 'om te voldoen aan de wetten van de Russische Federatie'. Daar zijn filmliefhebbers lekker klaar mee. De Russische wet verbiedt sinds enkele jaren 'het promoten van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen'. Dit is een soort verzamelwet waar iedere vorm van zichtbare homoseksualiteit onder geschaard wordt. Zo is iets al snel 'promotie' en wordt het wat breder getrokken als het nodig is: de film over de beroemde Britse artiest is namelijk voor kijkers van 18 jaar en ouder. Minister van Cultuur Vladimir Medinski doet ondertussen een rondedansje en ontkent dat de overheid er iets mee te maken heeft: 'Dat is een besluit van de distributeur', zei hij. Hmm, ja tuurlijk. 

Voor jou, Rusland! Een mooi stukje herenliefde uit de topfilm BrokeBack Mountain. Enjoy. 

Lees verder