GTST

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
GTST

RTL past heftige aflevering GTST aan na kritiek

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

RTL gaat de nogal heftige GTST-aflevering van aankomende maandag aanpassen. Er komt vooraf een waarschuwing in beeld zodat mensen zelf kunnen bepalen of ze toch door willen kijken of niet.

LET OP: Dit artikel bevat spoilers voor de bewuste GTST-aflevering

Dat meldt Televizier. Het zit zo: Videoland-kijkers konden natuurlijk al vooruitkijken en zagen dat de aflevering van komende maandag eindigt met een heftige scène waarin huisarts Roman (Kiefer Zwart) zijn voormalig assistent Saskia (Tamara Brinkman) verkracht. 

Trigger warning

Na de gruwelijke scène komt wel een verwijzing naar Centrum Seksueel Geweld in beeld, inclusief telefoonnummer. Toch riepen kijkers RTL via Twitter op om meer te doen. Een trigger warning vooraf, zo stelden ze voor. Zo kunnen slachtoffers van verkrachting of andere vormen van seksueel misbruik zelf bepalen of ze kijken of niet. Toch vrij 'opeens' geconfronteerd worden met verkrachtingsbeelden, zonder enige waarschuwing, kan bijvoorbeeld voor een herbeleving zorgen. Zo'n trigger warning komt er nu toch, laat een RTL-woordvoerder aan Televizier weten. 

Hulp van deskundigen

Er werd trouwens niet getwijfeld of de scène er überhaupt wel in moest. "Al 32 jaar lang besteedt GTST regelmatig aandacht aan maatschappelijke thema’s en problemen in de verhaallijnen. In dit geval seksueel geweld en verkrachting. Hoewel we ons realiseren dat deze beelden als aangrijpend kunnen worden ervaren, vinden we het toch belangrijk om dit soort verhalen te blijven vertellen. Gezien de maatschappelijke relevantie ervan. De recente gebeurtenissen (de Voice-onthullingen, red.) onderschrijven juist hoe belangrijk het is om dit thema bespreekbaar te maken."

Om alles in goede banen te leiden, waren er zogenoemde intimiteitscoaches aanwezig op de set. Ook hebben de schrijvers contact gehad met ervaringsdeskundigen en zich laten informeren door het Centrum Seksueel Geweld.

Je ziet Goede Tijden, Slechte Tijden van maandag tot en met donderdag op RTL4. Vooruitkijken kan op Videoland!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder