Rouwadvertentie: Familie, NPO en VPRO staan stil bij Wim de Bie

De NPO, de VPRO, Genootschap Onze Taal en de familie van Wim de Bie staan in de NRC van woensdag stil bij het overlijden van de televisiemaker. Wim, vooral bekend van het iconische tv-duo Van Kooten en De Bie, overleed maandag op 83-jarige leeftijd.

Wim de Bie
© ANP/ANP Kippa

Boven de advertentie van de familie van de televisiemaker staat een tekst uit zijn lied Billeritsie. "Billeritsie, boterspritsie, bij de thee. Als ik dood ga, neem ik Billeritsie mee." In de advertentie wordt gemeld dat de uitvaart in "zeer besloten kring" plaatsvindt.

Zeer aimabele collega

De VPRO, waar Wim samen met zijn beste vriend en zakenpartner Kees van Kooten decennia lang iconische televisieprogramma's voor maakte, omschrijft hem als een "zeer aimabele collega", "een unieke programmamaker" en "geliefde collega en vriend". "Wim was een waarnemer en zijn observaties waren scherp, ironisch, soms woedend, maar altijd oprecht."

'Satire op eenzame hoogte'

Genootschap Onze Taal noemt Wim "een virtuoze taalgebruiker, een van de invloedrijkste van onze tijd". De NPO schrijft Wim "eeuwig dankbaar" te zijn, omdat hij samen met Kees van Kooten "satire op de Nederlandse televisie naar eenzame hoogte bracht".

Veronica Superguide dook in het rijke oeuvre van Wim de Bie en zette zijn meest legendarische typetjes op een rij.

Bron: ANP/Veronica Superguide