• Opinie

Rob Goossens: Worden BN’ers té makkelijk beschuldigd?

Door Redactie
Rob Goossens

BN’ers die ervan beschuldigd worden hun partner te molesteren, winkelpersoneel het ziekenhuis in te meppen, kinderen te betasten en vrouwen te verkrachten - in opvallend korte tijd is duidelijk geworden dat het gilde van Bekende Nederlanders minder heilig is dan we dachten. Uiteraard is het een goede ontwikkeling dat BN’ers met hun wandaden geconfronteerd worden. Maar ik vraag me wel af: is het door de huidige sentimenten niet iets té gemakkelijk geworden om grote namen te beschuldigen?

 

Van de week moest ik terugdenken aan het spektakel dat losbarstte toen in 2008 Georgina Verbaan werd gefilmd terwijl ze zoende met iemand die niet haar toenmalige vriend Jort Kelder was. Als dat nu naar buiten was gekomen, zouden de beelden tien keer zo scherp zijn geweest maar de aandacht tien keer zo klein. Als je net hebt gezien hoe Jorik 'Lil Kleine' Scholten het hoofd van zijn verloofde tussen de autodeur vastklemde, stelt zo'n vreemdgaande actreutel weinig voor. Door de bizarre stroom aan onthullingen over bekende zangers, acteurs, talkshowgasten en voetbaldirecteuren is de gretigheid bij het publiek erg groot geworden om de vuile was over bekende gezichten buiten te hangen.

Schadelijke verhalen in Roddelpraat

De zorgvuldigheid van de brengers - tegenwoordig steeds vaker zogeheten juice channels - komt dat helaas niet ten goede. Zo zag ik dat een bekende sporter beschuldigd werd van het versturen van dickpics. De bron was tot mijn verbazing een anoniem instagramberichtje van iemand die zei dat een goede vriendin de ontvanger was. Bewijs zat er niet bij. Het kan waar zijn - tuurlijk - maar zo'n berichtje kunnen jij en ik ook uit onze duim zuigen. Ongemakkelijk voelde ik me al helemaal toen Carlo Boszhard voor de bijl ging in Roddelpraat.

Straks gaat er nog iemand kapot

Volgens de populaire YouTube-show zou hij de naamloze ‘RTL- presentator’ zijn waarnaar weekblad Story onderzoek doet omdat er verhalen zijn over misdragingen jegens minderjarige jongens. Dat onderzoek heeft vooralsnog niks substantieels opgeleverd, dus op dit moment gaat het slechts om - schadelijke - verhalen. Toch nam Roddelpraat niet eens de moeite om Boszhard om een reactie te vragen.

Als mensen zich seksueel misdragen, dan hoop ik dat ze daarvoor gestraft worden. Ik hoop alleen ook dat de terughoudendheid over dit soort kwesties snel terugkeert in de media. Dat we zulke beschuldigingen brengen op basis van een duidelijke bron, hard bewijsmateriaal of een aangifte. Want op deze manier maken we nog een keer iemand kapot die achteraf helemaal niks misdaan blijkt te hebben.

 

Deze week in Veronica Superguide

In Veronica Superguide vertelt René van der Gijp dat hij bijna nooit wordt herkend op straat, en vertelt hij hoe dat komt. Outlander-ster Sam Heughanvertelt hoe de serie zijn leven totaal op de kop zette.

Rico Verhoeven, de beste kickbokser ter wereld, wil stiekem al jaren Hollywood-acteur worden. Sterker nog: zijn sportcarrière moet hem daarbij helpenKarin Bloemen krijg je niet zo snel boos, behalve als je haar zangkwaliteiten in twijfel trekt.

 

De nieuwe Veronica Superguide ligt vanaf vandaag in de winkel