• Opinie

Rob Goossens wil extra Special Forces VIPS: 'Met BN’ers die in opspraak zijn geraakt'

Door Redactie
Rob Goossenss

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Tekst: Rob Goossens

Ineens zag ik het helemaal voor me: Matthijs van Nieuwkerk die wordt afgesnauwd door een ex-militair omdat hij de gesp van zijn loeizware rugzak niet goed heeft dichtgedaan. Marco Borsato die huilend aan een touw boven een ravijn bungelt omdat ze bij de opdrachten geen rekening houden met zijn hoogtevrees. Aan het eind van de dag breekt de teflonlaag van Matthijs en Marco en gooien ze al hun angsten en tekortkomingen op tafel. De goede verstaander weet natuurlijk al waar dit heengaat: je zou mij ontzettend blij maken met een extra Special Forces VIPS met BN’ers die in opspraak zijn geraakt.

'Sympathieker'

De afgelopen weken zag ik de ene na de andere BN’er heel openhartig worden in het Videoland-programma. Sylvia Geersen (nou goed, BN’er...) onthulde meerdere miskramen en een gewelddadige ex. Denzel Slager (idem dito) vertelde dat hij sinds de geboorte van zijn zoon veel minder zorgeloos in het leven staat. Blijkbaar zorgt dit programma voor een podium waarop mensen zich gemakkelijker bloot geven. Daarmee kan het wat mij betreft in één rijtje met bijvoorbeeld Boerderij Van Dorst of Linda’s Wintermaand. Bijkomend voordeel van Special Forces VIPS voor alle BN’ers die hun imago recent in een ravijn hebben gereden: het vernederende karakter van de opdrachten. Als je zichtbaar lijdt op televisie, dan word je daar, wat voor vreselijks je ook hebt uitgespookt, toch altijd een beetje sympathieker van.

Omdenken

Op andere vlakken zie ik tv-makers al succes boeken met ‘omdenken’. Kijk naar Het Verhaal van Nederland, een van de beste tv-programma’s van het afgelopen jaar. Toen de bijl in Andere Tijden werd gezet, was Nederland te klein. Maar de NPO heeft wel laten zien dat je zo veel meer mensen bereikt dan wanneer je diezelfde informatie verpakt als een gortdroge, door Hans Goedkoop aan elkaar geprate aaneenschakeling van archiefbeelden. Het is uiteraard ook weer geen prijsschieten, zo’n poging tot popularisering van onderwerpen die anders misschien wat taai gevonden worden. Zo moest ik een beetje gniffelen bij Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte op Prime Video. De serie is ontzettend mooi gemaakt, maar de aanname is totaal ongeloofwaardig. De oud-voetballer zou namelijk enorm gefascineerd zijn door dit deel van de wereld, maar heeft - zo leren we al snel - nog nooit een piramide in het echt gezien. Even zodat ik het goed begrijp: hij voetbalde miljoenen bij elkaar, reisde de hele wereld over en is volgens zijn Instagram regelmatig in het Midden-Oosten te vinden. Maar het land van zijn grootste fascinatie heeft hij tot nu toe overgeslagen? Duidelijk.

Ik zeg: hup, voor straf naar Special Forces VIPS. Horen we daar na drie dagen slechte slaap, bloedblaren en immense inspanning vanzelf het echte verhaal wel.