Rob Goossens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rob Goossens
OpinieOphef

Rob Goossens: 'Mariëtte Hamer deed alsof ze Winston Churchill was'

|
|

Laatste update:

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Levendige fantasie

Mijn broertje moet in groep zes van de basisschool hebben gezeten toen een klasgenootje tijdens het schoolkamp vertelde dat ze ooit seksueel misbruikt was. Meteen stond iedereen op zijn achterste benen. De klas is eerder naar huis gekomen en in allerijl werd een speciale ouderavond belegd. Al snel bleek alleen dat de levendige fantasie van het meisje met haar aan de wandel was gegaan. Het misbruik was van A tot Z verzonnen.

Misstanden in de mediawereld

In de televisiewereld hebben we de afgelopen maanden te veel verhalen voorbij zien komen waar helaas maar weinig aan verzonnen was. Er zijn inmiddels zoveel sterren beschuldigd van seksueel wangedrag dat een team van de politie in Noord-Holland tegenwoordig gespecialiseerd is in zedenzaken met BN’ers in de hoofdrol. De Raad voor de Cultuur zette tien mensen op een rapport over de misstanden in de mediawereld.

Churchilletje spelen

Na dat rapport moest ik aan het klasgenootje van mijn broertje denken. Niet vanwege dat meisje zelf, maar vanwege de reacties van figuren als Mariëtte Hamer. Alsof ze Winston Churchill was en door een net gebombardeerd deel van Londen liep tijdens de Tweede Wereldoorlog, vertelde de regeringscommissaris voor grensoverschrijdend gedrag aan de pers hoe schokkend ze het rapport vond. En die houding had ik eerder gezien: bij het schoolhoofd, twintig jaar geleden. Die was ook al churchilletje aan het spelen.

Het topje van de ijsberg

Extra aandachtig las ik daarom het rapport dat volgens de onderzoekers aantoont dat The Voice of Holland slechts ‘het topje van de ijsberg’ is. Onder meer wordt uitgelegd hoe de informele sfeer in de culturele sector tot vriendjespolitiek en ‘dus’ uitsluiting kan leiden. Maar daarna volgen nul concrete voorbeelden om te laten zien dat het ook echt zo gaat.

Welke misstanden?

De misstanden die er wél in staan, zijn een stuk minder ernstig dan de vermeende verkrachtingen die de afgelopen tijd in het nieuws waren. Zo komt er een anonieme scriptschrijver aan het woord die te horen kreeg dat een zwarte actrice volgens de producente ‘meer [moest] voldoen aan het zwarte stereotype’. Deed die producente dat altijd en zien we een spoor van racisme in haar films? Daar gaan de onderzoekers verder niet op in. Wel raden ze op basis van dit incident alle culturele instellingen en mediabedrijven aan om met actiegroepen als Kick Out Zwarte Piet in gesprek te gaan - om ‘meer verandering in programmering, publiek, partners en personeel een nieuwe impuls te geven’.

Een beetje goor

Ineens begreep ik waarom de schrijvers het over een topje van de ijsberg hadden. Niet omdat ze zoveel schokkende voorbeelden waren tegengekomen, maar omdat ze de culturele sector zo wit vinden als een ijsberg. Dat is natuurlijk prima. Maar laat mij dan ook vinden dat het een beetje goor is om het sentiment over seksueel wangedrag te misbruiken voor die ‘inclusieve’ agenda.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder