Rob Goossens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rob Goossens
Opinie

Rob Goossens: 'dit is de bodem van de put der treurige BN’er-televisie'

|
|

Laatste update:

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Nu het tv-seizoen is begonnen, worden we weer overstelpt met programma’s waarin BN’ers zichzelf laten afbeulen voor een beetje aandacht. Expeditie Robinson is natuurlijk de moeder van dit genre. Maar we kunnen al bijna spreken van een tsunami nu ook de ‘influencers’ hun eigen programma’s krijgen.

VIP-versies

Zo komt BNNVARA met een VIPS-versie van Au Pairs waarin de titelhelden vier influencers zijn. Prime Video heeft voor reality-spelshow Killer Camp enkel deelnemers gestrikt die hun bekendheid te danken hebben aan sociale media. Die overstap naar influencers begrijp ik wel als ik zie hoe andere programma’s worstelen met het strikken van ‘échte’ celebrities. Neem Kamp Van Koningsbrugge (AVROTROS), dat zo populair was dat Videoland met Special Forces VIPS op de proppen kwam. En dat was dan weer zo succesvol dat Kamp Van Koningsbrugge 13 oktober terugkomt met een editie vol Bekende Nederlanders.

Klonen van Donny Roelvink

Of nu ja, bekend... Van de groepsfoto herkende ik slechts drie deelnemers direct. Maar. wat me vooral opviel, was dat er drie slechte klonen van Donny Roelvink achter presentator Jeroen van Koningsbrugge stonden. Iedere tv-kijker weet hoe graag makers van dit soort programma’s met Roelvinkjes werken. Alleen: om nou met kopieën te gaan werken als het origineel niet kan, dat is natuurlijk wat treurig. Mijn vermoeden dat Donny wel gebeld is maar niet wilde meewerken, werd versterkt toen Donny begin september met een aantal andere bekende gezichten op Schiphol werd gespot voor - waarschijnlijk – het tweede seizoen van, o ironie, Special Forces VIPS.

Bodem van de put der treurige BN'er-televisie

De bodem van de put der treurige BN’er-televisie is wat mij betreft toch wel De Alleskunner VIPS (SBS6). In de vorige twee seizoenen zagen we al hoe. mensen als Peter Jan Rens, Roy Donders en Christina Curry wanhopig probeerden hun weglekkende bekendheid vast te houden door debiele spelletjes te spelen tegen mensen wier bekendheid onder nóg grotere. druk staat. In het nieuwe seizoen, dat nu op tv is, is de BN’er-factor zelfs nog verder gezakt. Ik moest bijvoorbeeld heel diep graven totdat ik me herinnerde waar ik Stephanie Tency toch van kende (een relletje over een onbetaalde hotelrekening op Ibiza). Hetzelfde gold voor Dolshe Gulsen, die het label ‘zusje van Olcay’ probeerde te ontgroeien door Instagram-volgers te kopen. En dat zijn dan slechts twee van de in totaal 68 hele en halve nietsnutten die worstelden met simpele vragen als ‘hoeveel i’s zitten er in het woord liniaal?’.

Natuurlijk, iedereen heeft een bepaalde mate van ijdelheid en die is in Hilversum groter dan gemiddeld. Maar als je het moet hebben van zo’n vernederend programma, dan zou ik zeggen: kap er gewoon mee. Blijkbaar zit Nederland niet op je te wachten.

Lees verder