Rob Goossens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rob Goossens
Opinie

Rob Goossens: 'De VI-heren kunnen doen wat Bill O'Reilly deed'

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Wie vindt dat er in Nederland veel geouwehoerd wordt op televisie, kan maar beter niet naar de Verenigde Staten verhuizen. Daar gaat het er wel iets anders aan toe dan hier: als Op1-presentatrice Fidan Ekiz naar jouw smaak al iets te veel zelf aan het woord is, dan zou je anchors als Bill O’Reilly eens aan het werk moeten zien.

Bill O'Reilly

Bill O’Reilly was lange tijd een beetje Johan Derksen en Wilfred Genee ineen: een scherpe vragensteller én een opiniemaker naar wie iedereen luisterde. Links Amerika om erop af te geven, de rednecks om te horen wat ze waarschijnlijk eigenlijk toch al vonden. O’Reilly hielp de minder welbespraakte conservatieven aan argumenten die ze zelf niet zo snel zouden bedenken. Ik schrijf dit in de verleden tijd, want Bill O’Reilly is in 2017 gecanceld.

#Metoo

Niet omdat hij een anekdote over een aanranding met een kaars verzon, maar omdat hij een collega van hem meerdere keren seksueel zou hebben misbruikt. Een #metoo’tje van het ernstigste soort dus, waarvoor hij gelukkig stevig is gestraft: aan het slachtoffer heeft hij 32 miljoen dollar moeten overmaken. Zijn baan bij Fox News raakte hij kwijt.

Bill O'Reilly

No Spin News

Dat hij gecanceld is, is echter maar de helft van het verhaal. Want na zijn ontslag begon O’Reilly met No Spin News, een wekelijks online programma van dertig minuten. Wie het al op woensdag wilde zien, moest daar vijftig dollar per jaar voor betalen. Een dag later was het voor iedereen gratis te bekijken. Aan advertenties deed hij niet: dat zou alleen maar tot inmenging van het bedrijfsleven kunnen leiden en daar had zijn publiek een broertje dood aan.

Zenderbazen de vinger geven

Al snel bleek dat ‘de rest van Amerika’ nog steeds aan zijn lippen hing. In het eerste jaar verdiende O’Reilly een onwaarschijnlijke 37 miljoen dollar met een halfuurtje online televisie per week. Na drie jaar besloot The F1rst, dat concurreert met O’Reilly’s oude werkgever Fox News, om hem tegen een forse vergoeding het uithangbord van de zender te maken. Was hij dus toch weer terug op televisie. Het is natuurlijk absurd dat iemand die zich zó misdragen heeft, zó gemakkelijk weer aan een lucratieve baan komt. Maar het is ook goed nieuws voor opiniemakers die om een stuk minder hun programma zijn kwijtgeraakt: met een sterke eigen achterban kun je met een gerust hart je zenderbazen de vinger geven en naar het internet verhuizen.

Dat eerste hebben Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp alvast gedaan. Ik ben benieuwd wanneer ze aan stap twee toe zijn.

Lees verder