Rick Paul van Mulligan wil kickbokser spelen

Veronica Superguide logo
Rick Paul van Mulligan wil kickbokser spelen

Rick Paul van Mulligan wil rol als kickbokser

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Rick Paul van Mulligan, acteur en bij het grote publiek bekend geworden door zijn deelname in Wie is de Mol?heeft het een beetje gehad met de typecasting van homoseksuele mannen voor platte, saaie homorollen, maar als je dat niet wilt, wat dan? Want homo's in heterorollen... dat zie je dan weer minder, aldus Rick Paul. Aangezien hij 1.96 is en drie keer per week in de sportschool staat zou hij in een perfecte wereld ook gewoon moeten worden gecast voor een sportfilm als Vechtersbazen, aldus Rick Paul. 

Nichtenbakje

In een interview met De Volkskrant bespreekt Rick Paul de film- en televisiewereld. ‘In het theater valt het mee, maar de Nederlandse film- en televisiewereld wordt geregeerd door kijkcijfers, rekenmodellen, algoritmes en angst. Het is enorm conformistisch, en ik zit kennelijk in het bakje van ‘de vrolijke nicht’', vertelt hij. En dat vindt hij jammer. Heteroseksuele mannen worden wel gecast om homorollen te spelen, maar dat het ook andersom kan is volgens Van Mulligan maar lastig te bevatten voor Nederlandse filmmakers. Terwijl we hier toch duidelijk zien, in De Grote Improvisatieshow, dat een homoseksuele man stukken flexibeler is als het op acteren aankomt dan de heteroseksuele man!

Ruben van der Meer, die de grap zelf nog inzet ook, doet aan het eind toch niet mee. Ai Ruben, wie de bal kaatst...

Cliché

Jammer om een homoseksueel karakter te spelen? Nou, niet zozeer omdat er geen mooie homoseksuele personages bestaan, maar omdat in Nederland vaak bij heteroseksuele personages een hele beschrijving staat, en bij homoseksuele personages de omschrijving 'homo' voldoet, aldus Rick Paul. 'De andere personages hebben alinealange beschrijvingen en bij mij staat alleen: homoseksueel. Punt. Want dan weet je wel wat we bedoelen!' Rick Paul van Mulligan vertelt: 'Er is blijkbaar maar één type homo. Daar bedank ik voor.’ We hoeven van Van Mulligan dus niet te verwachten dat hij in clichématige rollen verschijnt. 

Kickboxersrol

De interviewer vraagt hem naar Singel 39, een film met een interessant homopesonage, gespeeld door (de heteroseksuele) Waldemar Torenstra. ‘Ja. Dat maakt me kwaad. Of, kwaad, ik vind het jammer, voor iedereen.' zegt Van Mulligan. 'Tegen mij wordt vaak gezegd: ‘Sorry, maar niemand zit er op te wachten als jij een hetero speelt.’ Maar als er dan een goeie homorol langskomt, mogen de heterohunks dat doen.' vertelt hij. Mulligan misgunt Waldemar de rol niet, maar 'mij wordt nu veel geweigerd vanwege mijn geaardheid, dat moet dan andersom eigenlijk ook gebeuren. Pas dan worden we ons bewust van de enorme verschillen in kansen.' En daarom zegt Van Mulligan: 'Het is een beetje zo: als Waldemar die mooie ­homorol mag spelen, dan wil ik ook de hoofdrol kunnen krijgen in kickboksserie Vechtershart.’ Wij vinden het prima. Kom maar op!

Lees verder