Chantal Janzen op het Songfestival

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Chantal Janzen op het Songfestival

Regisseur Songfestival blikt terug op technische fout: 'Grootste nachtmerrie'

|
|

Laatste update:

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival wist veel mensen te verpletteren. Hollandse trots alom! Presentatrice Nikkie de Jager shinede als een malle en Davina Michelle blies iedereen omver met haar pauze-act. Toch ging er één ding fout en de regisseur blikt nu terug op die angstige momenten achter de schermen.

Een van de vele camera's was er tijdens het optreden van Noord-Macedonië uit geknald en dus moest Chantal Janzen improviseren. Het zorgde even voor grote stress achter de schermen, legde head of show Sietse Bakker uit in Op1. De regisseur van dienst, Marnix Kaart, zei gisteren in RTL Boulevard dat dit zijn "grootste nachtmerrie" was en tegen het ANP gaat hij nog wat dieper in op de technische issues.

'Even zweten'

"Dat was wel even zweten, ja", blikte hij terug. Nu blijkt dat het juist tijdens het optreden van Zweden fout ging met de camera. Het ging om camera 5, eentje die op rails werkt. "De ketting die ervoor zorgde dat hij omhoog en omlaag kon was gebroken, daardoor konden we hem niet meer gebruiken. Dan kan je denken: ik heb er nog 23 over maar dit was een van de belangrijkste van de show. Toen was het even heel snel schakelen."

'Je kunt niet stoppen'

De makers moesten even supersnel oplossingen bedenken, wat lukte. De show tussendoor stilleggen was natuurlijk geen optie. "Je weet dat je niet kan stoppen, niet meer terug kan en door moet. Gelukkig bleef iedereen onwijs kalm en hebben we het probleem met het hele team kunnen omzeilen." Je kunt je nog zó goed voorbereiden, maar deze dingen blijven spannend, aldus Marnix. "Eigenlijk is dit het enige waar ik me de afgelopen twee weken druk over maakte. Niet of we het wel kunnen of we het goed of slecht doen, maar een technisch probleem. Dat heb je gewoon niet in de hand."

'Het kan dramatisch misgaan'

De euforie binnen het team was supergroot toen het debacle werd afgewend. "We hebben enorm gejuicht en geklapt. De mensen die het opgelost hebben, hebben we veren in de kont gestopt." We willen niet doemdenken, maar eh... ja, dit had zomaar anders kunnen aflopen. Dat weet Marnix ook. "Het was een heel precair moment. Het kan op dat moment twee kanten op: de goede, wat ook gebeurde, maar het kan ook dramatisch misgaan."De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1. De finale volgt op zaterdag 22 mei, eveneens om 21:00 uur!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder