Recensie Brazen - Deze tuttige en tandeloze thriller is een dieptepunt voor Netflix

Door Klaas Kaptijn
Brazen op Netflix

De toch al niet zo beste reputatie van de Netflix-film krijgt een verse kras met deze even tandeloze als tuttige thriller, waarin Alyssa Milano een schrijfster speelt die de moord op haar zus onderzoekt.

In de scène waarin we kennismaken met hoofdpersoon Grace (Alyssa Milano) zien we deze schrijfster een lezing geven waarbij ze voordraagt uit eigen werk. Een bizar schouwspel, waarbij een zaal vol mensen ademloos luistert naar een stukje van haar wanstaltige proza. Het zou zomaar een passage kunnen zijn uit het boek dat als basis diende voor Brazen, want wat hierin moet doorgaan voor een spannend verhaal, is net zo stuitend.

Sjieke webcamgirl

Het verhaal begint op zich veelbelovend; de succesvolle schrijfster Grace zoekt haar zus op, die diep in de put zit. De vrouw is net weg bij haar lul van een echtgenoot en is van plan de voogdij over haar kind af te dwingen met chantagemateriaal. Wat de zus niet vertelt, is dat ze bijverdient als sjieke webcamgirl. Niet veel later vindt Grace zuslief gewurgd in haar slaapkamer. Superhandig dat ze net aan het flirten was geslagen met de politieman die naast haar woont en het onderzoek leidt.

Saskia Noort-wannabe

Het gaat fout door het gebrek aan logica en realisme. Grace is beroemd geworden met het schrijven over moorden op vrouwen en vindt daarom dat ze deze misdaad ook wel kan oplossen. De politie kennelijk ook, want ze leggen haar amper een strobreed in de weg als ze zich opdringt bij haar speurende buurman. Je zou een verdachte zijn in een moordzaak en opeens ondervraagd worden door een Saskia Noort-wannabe… In Brazen gebeurt het. 

Recensie Brazen - Deze tuttige en tandeloze thriller is een dieptepunt voor Netflix

Fifty Shades light

Ook de manier waarop deze film de wereld van webcamseks voorstelt, is onbedoeld grappig. De zus van Grace is een dominatrix die is aangesloten bij een bureau dat een internationale clientèle voorziet van diensten. Wat hun dames laten zien voor de camera is blijkbaar zo gewild, dat mensen van over de hele wereld er grof voor betalen. Maar wat ze doen, is niet veel meer dan in een bustier met een zweep zwaaien en met een beetje stemverheffing praten richting de bezoeker. Het is tuttig gedoe waarnaast zelfs Fifty Shades of Grey hardcore lijkt.

Pedante figuur

Alyssa Milano mag dan een beetje een B-actrice zijn geworden: ze verdient een betere film dan deze. Op de momenten dat haar personage charmant en innemend moet zijn, lukt haar dat zonder veel moeite, zelfs al zadelt het script haar op met kansloze dialogen. Maar toch verspilt de pedante figuur die ze moet spelen alle sympathie met haar bemoeizuchtige gedrag. Een film lang meeleven met haar is echt niet te doen.

Recensie Brazen - Deze tuttige en tandeloze thriller is een dieptepunt voor Netflix

Slot in stijl

Het zou allemaal misschien nog te verteren zijn geweest als er een intelligent moordmysterie verscholen zat onder al deze foute keuzes. Maar in plaats daarvan krijgen we het ene na het andere doorzichtige dwaalspoor toegeworpen. De ontknoping is zo mogelijk nog erger: in een bijzin wordt de motivatie van de moordenaar verklaard en daar moeten we het dan maar mee doen. Ach, het is in elk geval een afsluiting in harmonie met de rest.

Conclusie

Een beetje logica inleveren om een verhaal over een amateurspeurder aan de gang te krijgen, is echt geen ramp, maar Brazen maakt het veel te bont. En dat terwijl de bondage-scene zoals die hier wordt voorgesteld juist zo mak is als een lammetje. Het is onvermogen en tuttigheid troef in deze tandeloze thriller, die zelfs de meest kritiekloze fan van Alyssa Milano het beste kan overslaan.

1 STER

Brazen is te zien op Netflix.

Vergeet deze film en kijk een sterke dramafilm als The Unforgivable of de spannende thrillerserie Stay Close.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.