• Prime Video

Philippe Geubels: ‘Ik heb best veel aan De Wereld Draait Door te danken’

Philippe Geubels is de grappigste komiek van de Benelux. In Last One Laughing op Prime Video, waarin er dus níét gelachen moet worden, is hij de grote kracht áchter de schermen. We belden met de lolbroek, die het als kandidaat niet best zou doen met al z’n geschater...

Door Redactie
Philippe Geubels in Last One Laughing

Philippe, wat is dat allemaal voor herrie daar bij jou?

“Ja, van alles hè? Het dagelijkse leven.” 

Je hebt kinderen? 

“Dat hoor je goed. Ik heb een dochter, Hanna. Die is altijd wel eh, aanwezig.” 

Laten we het over jullie nieuwe programma hebben, Last One Laughing. Had jij nog invloed op de keuze van de cabaretiers die meedoen? 

“Nee, ik heb niet mee gekozen.” 

Hans Teeuwen zit er niet bij en dat is toch jouw grote idool?

“Ja, dat is waar.” 

Had je hem er niet bij willen hebben? 

“Ja tuurlijk was dat tof geweest, zekers.” 

Welke cabaretiers die meedoen vind jij het grappigst? Noem er eens twee?

“Ja, Henry van Loon vind ik heel grappig. Echt een podiumpersoonlijkheid, ik vind hem heel sterk, best gevaarlijk ook met dat licht-arrogante dat in hem zit, hij is heel tof om naar te kijken. Met Roué Verveer heb ik zelf al een paar keer opgetreden, om hem moet ik ook altijd heel hard lachen. En hij heeft het vaak over de zaken waar ik het ook vaak over heb: relaties, huwelijk... Het dagelijkse leven, hè?” 

De cabaretiers worden opgesloten in een huis en moeten elkaar aan het lachen zien te krijgen. Had je niet een van hen willen zijn? 

“Nee.” 

Waarom niet? 

“O, ik vind mijn rol wel leuk zo. Ik vind het leuker om in de controlekamer te zitten en de arbiter te spelen. Dat zeggen jullie niet hè? Jullie zeggen scheidsrechter.” 

Wij zeggen ook arbiter. 

“Ah sorry, kijk eens aan. Ik dacht dat dit weer zo’n typisch Vlaams woord was.” 

Kun je de Veronica Superguide-lezers uitleggen waar het programma over gaat? “Zeker. We sluiten... Nu moet ge me efkes helpen, waren het nou acht of tien comedians...?" 

Tien. 

“Ja tien hè? Het is ook alweer efkes geleden dat we het hebben opgenomen. Maar het is eigenlijk heel simpel: ze sluiten tien komieken op in een huis en die mogen niet lachen om de grappen van de anderen. Wie als laatste lacht, wint vijftienduizend euro voor een goed doel naar keuze.” 

Vijftigduizend. 

“Jaja, was het toch weer vijftigduizend? Heel veel geld is dat.” 

Dus in de laatste aflevering zitten als het goed is nog maar twee of drie cabaretiers? De rest is dan al naar huis? “Ja, inderdaad. Oh nee, de afvallers gaan niet naar huis! Die mogen dan bij ons in de controlekamer komen zitten.” 

Wat is precies jouw taak? 

“Mijn taak is algemene supervisie. Verder weet ik ook niet. Ik presenteer, samen met Jeroom Snelders.” 

En jij mag tips geven, zoals bij Big Brother ook gebeurt? Je even mengen in de groep, de boel scherp houden, opdrachten meegeven?

“Ja, we mogen ingrijpen als ze te passief zijn. Of bij het omgekeerde: we mogen ook ingrijpen als er grensoverschrijdend gedrag vertoond wordt. Maar gelukkig is dat niet gebeurd. We mogen ons zegje doen en af en toe een act in het huis gooien, om zo te proberen mensen aan het lachen te krijgen of de boel wat op te schudden.” 

Er doen zeven mannen en drie vrouwen mee...

“Ja, dat kan.” 

Is die meerderheid van mannen een bevestiging dat zij over het algemeen meer humor hebben dan vrouwen? 

“Nee, zeker niet. Ik vind ook niet dat mannen meer humor hebben. Het bevestigt dat meer mannen ja hebben gezegd dan vrouwen.” 

Jij bent razendpopulair in Nederland. Ben je hier nog succesvoller dan in België?

“Tja, dat vind ik moeilijk. Ik heb nog geen marktonderzoek gedaan. Het gaat gelijk op, denk ik.” 

Hoe ben je eigenlijk doorgebroken in Nederland?

“Ik heb al veel getourd in Nederland en het is natuurlijk ook gekomen door De Wereld Draait Door, dat vaak fragmenten van mij liet zien. Zo is het gaan groeien. Toen heb ik Geubels en de Hollanders gemaakt en Is Er een Dokter in de Zaal en ben ik in Beste Kijkers en Het Zijn Net Mensen gaan zitten. Zo is het een beetje gekomen, denk ik.” 

En waarom zitten al die grappige Vlamingen toch allemaal in De Slimste Mens? Je presenteert Last One Laughing samen met Jeroom Snelders, die ook zo vaak te zien is in dat programma. Toeval? 

“Ja, dat weet ik ook niet. Het is gewoon een heel leuk programma om in te zitten als komiek, denk ik. En ik ben altijd blij als Jeroom naast me zit, dan kom ik er toch net wat knapper uit. Nee, Jeroom is gewoon een heel grappig mens. Dus ik ben ook heel dankbaar om hem erbij te hebben.” 

Waarom moeten we allemaal naar Last One Laughing gaan kijken?

“Waarom? Omdat dit waarschijnlijk met voorsprong het beste programma van 2023 is. Nee, ik heb al wat afleveringen gezien en de tijd vliegt voorbij als je het ziet, het is echt leuk om naar te kijken, spannend ook en er komt heel veel flauwekul langs.” 

Waar kijk jij zelf naar op de Nederlandse tv?

“Eh.. ik denk naar niks eigenlijk. Ik kijk zelf heel veel Netflix... ah ik bedoel Prime Video van Amazon. Nee ik kijk gewoon niet veel tv en als ik dat wel doe, denk ik er vaak niet aan om naar Nederlandse zenders te zappen.” 

En wat zijn op de Belgische tv zoal je favorieten?

De Rechtbank vind ik een heel goed programma. Dat wordt volgens mij ook door de Nederlandse televisie gemaakt (klopt! - Red.). En ik kijk De Slimste Mens als ik er niet zelf in zit.” 

Kun je de lezers die het programma niet kennen uitleggen waar De Rechtbank over gaat?

“Dat is een reality-docu-programma over alles wat in de rechtbank gebeurt.” 

Verrassend. Philippe, mogen we je bedanken voor je tijd?

“Dank je wel om te bellen. Goeie tijd!” 

Tekst: Thomas Braun

Je ziet Last One Laughing vanaf 20 januari op Prime Video

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!