Petitie gestart tegen Neem Je Zwemspullen Mee

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Petitie gestart tegen Neem Je Zwemspullen Mee

Petitie gestart tegen Neem Je Zwemspullen Mee

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Verbazing alom bij de kijkers van het NPO-programma Neem Je Zwemspullen Mee. Het onderdeel ‘dik of zwanger’ is zo omstreden dat er een petitie tegen de show is gestart.

Omstreden

Omstreden drukt de mening van kijkers, recensenten en media nog zacht uit. “Sneu en gênant”, “Pesten op primetime” en “fat-shaming”, het regende kritiek op het KRO-NCRV-programma. Mocht je het gemist hebben: in het spelletje ‘dik of zwanger’ moesten vier mannen, te weten Ferdi Stofmeel, Pepijn Gunneweg, Klaas van der Eerden en Tim Senders, beoordelen of een vrouw zwanger was of gewoonweg ‘dik’. Hierna volgden er nog meer keuzes, waaronder 'Pool of stukadoor' en 'Nederlander of Duitser'.

KRO-NCRV

Pijnlijke televisie vonden velen en daarop besloot KRO-NCRV met een reactie te komen. “Het onderdeel ‘Dik of zwanger?’ laat zien hoe je de mist in kunt gaan als je iemand op zijn of haar uiterlijk beoordeelt. […] Door het in deze satirische setting te plaatsen is het een manier om allerlei vooroordelen weg te lachen.” Ook benoemt de omroep dat Neem Je Zwemspullen Mee online al te zien was als pilot vanuit 3LAB en dat er destijds geen reacties kwamen.

Petitie

Feit blijft dat veel mensen niet blij zijn met Neem Je Zwemspullen Mee. Er is een petitie gestart. “De KRO‐NCRV heeft besloten dat het budget van de publieke omroep best besteed kan worden aan een spel waarbij vrouwen tot stukken vlees worden gedegradeerd. Het programma 'Neem je zwemspullen mee' draagt op die manier bij aan verder objectivering van vrouwen”, valt er te lezen op de website waar je de petitie kunt tekenen. Tot nog toe hebben 1.100  mensen de petitie getekend.

Lees verder