Peter R de Vries in Jinek

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Peter R de Vries in Jinek

Peter R. de Vries overladen met kritiek na verhitte discussie in Jinek

|
|

Laatste update:

Peter R. de Vries heeft gisteravond flink de woede op zijn hals gehaald van vele Jinek-kijkers. De misdaadverslaggever kon (ondanks dat hij er natuurlijk fel tegen is) de relschoppers wel begrijpen. Nou, dat ging er niet in bij die tv-kijkers.

"Nee, ik heb me niet verbaasd over wat ik heb gezien. Ik heb er meer van opgekeken dat de politiek weer doet alsof ze verbaasd zijn", begon hij gisteren zijn statement over alle relschoppers. "Ik vind dat je dit kon zien aankomen. We hebben dit in het buitenland gezien en dit is een soort golf die over de wereld gaat, dus ik kijk er niet van op." 

Topje van de ijsberg

Hij wil wel direct duidelijk maken dat dit voor hem ook geen 'normaal' gedrag is. "Natuurlijk schrik ik hier ook van en ik vind het afschuwelijke beelden, maar het is geweld tegen de instituties, tegen het gezag en de politie, de medische wetenschap die niet vertrouwd wordt. Het zijn dingen die je kunt verklaren op een manier", legt Peter R. de Vries uit. "Wat we hier zien is het radicale topje van een veel grotere ijsberg die vol zit met ongenoegen, frustratie, niet gehoord worden, onbegrip voor maatregelen en een vaccinatieprogramma dat maar niet op gang komt." 

Tegengeluid van de burgemeester 

De burgemeester van Eindhoven John Jorritsma kan zich echter niet vinden in deze punten van Peter. "Ik begrijp die onvrede in de samenleving, maar dat is geen argument om je op deze manier te verzetten tegen de politie, winkels te plunderen en mensen naar het leven te staan. Ik zie beelden van tuig", aldus de burgemeester. "Zij kwamen maar met één doel: niet om hun onvrede te uiten, maar om te matten." Dat laat Peter niet zomaar zeggen: "Heb je er weleens één gesproken dan?"

Beluister hieronder de vrij felle discussie. 

Superguide Podcast: Bankplakkersmeer

Verhitte reacties

Op Twitter ging het naar aanleiding van deze vrij verhitte discussie ook weer los. Veel mensen schaden zich achter de burgemeester. "8,5 uur later en nog kromme tenen door Peter R. de Vries", schrijft een kijker vanmorgen. Een andere Twitteraar gebruikt andere woorden. "Peter is gewoon een naïeve kneus. De enige reden waarom de relschoppers op deze aarde rondlopen, is om hardwerkende, welwillende mensen dwars te zitten." En zo was het nog lang onrustig... zowel in de studio als online.

Jinek is iedere doordeweekse dag om 22.00 uur te zien op RTL4. Bekijk hier de aflevering van gisteravond terug.

Lees verder