Pas op: nepmails met Netflix-fraude in omloop!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Pas op: nepmails met Netflix-fraude in omloop!

Pas op: nepmails met Netflix-fraude in omloop!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Krijg je een mailtje van "Netflix" waarin je wordt gevraagd jouw abonnementsgegevens te vernieuwen? Pas dan op: er kunnen oplichters achter zitten!

Phishing

Met phishing wordt de oplichterspraktijk bedoeld waarbij mensen naar valse websites worden gelokt en daar gevraagd worden om in te loggen en/of betalingsgegevens in te voeren. Dat ging tot heel recent nog met automatisch vertaalde teksten en/of lelijk nagemaakte mails en websites waar gelukkig maar een klein deel van de beoogde slachtoffers intrapte. Helaas worden de oplichters steeds beter in hun trucje en zijn de nepmails en -websites soms nog amper van de echte te onderscheiden.

Netflix

Cybersecuritybedrijf FireEye heeft ruim een week geleden zo'n phishingmail gedetecteerd die op gebruikers van Netlix is gericht. De oplichters hebben zichzelf helaas overtroffen en de mail gaat nog altijd rond, dus bij dezen waarschuwen we je er graag voor.

In de mail word je gevraagd om door te klikken naar de website om je abonnementsgegevens bij te werken. Je krijgt dan het inlogscherm hierboven te zien; geloofwaardig genoeg, toch? Als je inlogt hebben ze dus je wachtwoord al, maar daarna wordt het nog erger: je creditcardgegevens zijn aan de beurt, en naar verluidt wordt er zelfs naar je BSN-nummer gevraagd.

Opletten

Op de website van Netflix is de streamingdienst hier heel duidelijk over: Netflix vraagt nooit via een e-mail naar je persoonlijke gegevens, waaronder betalingsgegevens, wachtwoord en BSN-nummer. Verder zou je het moeten kunnen zien aan de url in de adresbalk van je browser. Als daar geen www.netflix.com/nl staat, maar iets anders (wat er waarschijnlijk sterk op lijkt), dan zit je verkeerd. Let dus goed op en vertel het door, zodat de oplichters zo weinig mogelijk slachtoffers kunnen maken!

Lees verder