• NPO
  • TV

Ouderwets geklaag in De Rijdende Rechter: 'Weer een beroepszeurder'

De rijdende rechter

Ondanks dat kijkers graag meer drama hadden gezien in De Rijdende Rechter, waren de vertrouwde verkeerspaaltjes en een rasechte ‘beroepszeur’ genoeg ingrediënten voor vertrouwd vermaak.

Peter van der Lingen heeft last van paaltjes en betonblokken die, vlakbij zijn woning, op de hoek van een stoep zijn geplaatst door de gemeente. Hij wil in deze laatste aflevering van De Rijdende Rechter dat die ondingen er zo snel mogelijk uit worden getrokken. Van der Lingen is van mening dat de verkeerssituatie levensgevaarlijk is: als voorbeeld draagt hij een voorbijganger met een rollator aan, die volgens hem meerdere malen aan de dood is ontsnapt door het gebrek aan ruimte op de stoep. Daarnaast parkeren er continu auto's voor zijn uitrit, waardoor hij er niet meer uit kan rijden met zijn camper.

Dagelijks appen en mailen

Ook in deze aflevering staat de klager lijnrecht tegenover een ambtenaar waar hij – ook geheel in lijn met het programma – al jarenlang mee in de clinch ligt. Meneer van der Lingen is een vaste klant aan het loket van ambtenaar Frank van Hulle en stuurt bijna dagelijks klaagapps en -mails naar hem op. De gevaarlijke situatie in de woonwijk is volgens Van Hulle juist een stuk veiliger dan de situatie voorheen. De metershoge heg waar Van der Lingen overigens ook last van heeft, vindt de gemeente geen probleem.

Doorschieten in eisen

Eiser Van der Lingen wil dat rechter John Reid ervoor zorgt dat de gemeente zijn problemen oplost. De ambtenaar wil juist horen dat ze het goed hebben aangepakt. Ambtenaar Van Hulle vindt dat Van der Lingen doorschiet in zijn eisen, er zijn volgens hem allerlei specialisten op de situatie afgestuurd. “Problemen die er niet zijn hoeven we niet op te lossen”, vindt hij.

Weg met de blokken

Hoewel de uitspraak van de Rijdende Rechter meestal korte metten maakt met pietluttige eisen, was hij het nu deels eens met de eiser: de betonblokken waren onnodig geplaatst. Toch heeft de gemeente volgens de rechter het besluit voldoende onderbouwd, want de constructie staat op een 'rabatstrook': dat is officieel geen stoep. Volgens Reid mag op het hoekje voor de uitrit van de eister niet geparkeerd worden en moet de gemeente daar zelf een oplossing voor vinden, zodat Van der Lingen moeiteloos in- en uit kan parkeren.

Hoewel kijkers van De Rijdende Rechter op meer drama hadden gehoopt, was een usual suspect zoals deze eiser toch weer heerlijk om op los te gaan.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.