Jort Kelder in Op1

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jort Kelder in Op1

Jort Kelder leidt racismedebat NPO: ‘absurde keuze’

|
|

Laatste update:

De NPO programmeert komende zondag een racisme-themadag. Eén van de programma's die voorbij gaan komen: een speciale aflevering van de discussieshow De Stelling, gepresenteerd door Jort Kelder. Die keuze zorgt nu voor ophef.

Het actie-collectief Black Renaissance schrijft een open brief aan NPO-voorzitter Shula Rijxman. Hierin noemen zij Jort Kelder als gespreksleider voor dit programma, over alle kanten van het racismedebat, een "absurde keuze". De uitgesproken opiniemaker en journalist, die zich zelf ook regelmatig mengt in publieke debatten, heeft nog niet op de uitspraken gereageerd. 

Jort Kelder

"Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden", stellen de briefschrijvers. "Wij vinden dat racisme geen stelling is om te verdedigen of te bestrijden. Racisme is geen mening maar een moorddadig systeem dat al eeuwenlang stelselmatig zwarte mensen uitbuit, uitsluit, onderdrukt en generaties lang trauma’s heeft veroorzaakt. Door Jort Kelder het debat te laten leiden zijn wij van mening dat er dus kennelijk iets verdedigd moet worden bij witte mensen om zich racistisch te mogen uiten."

Absurde keuze

Het collectief verwijt Jort dat hij "sympathiseert met Forum voor Democratie". En als de NPO racisme echt serieus zou nemen, stelt Black Renaissance, "dan had u voor een expert gekozen". Vervolgens zet de groep ook een aantal volgens hen kwalijke uitspraken van Jort op een rij.

Reactie NPO

Volgens het AD hebben ook Kick Out Zwarte Piet en Antoin Deul, oud-directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, de brief ondertekend. Inmiddels heeft de NPO ook op de ophef gereageerd. "Kritiek op de keuze voor een presentator mag, maar Jort Kelder heeft tijdens eerdere edities van dit AVROTROS-programma onmiskenbaar laten zien een kundig debatleider te zijn, waarbij ruimte is voor alle geluiden. Juist nu moeten we het gesprek met elkaar aangaan."

De Stelling Van Nederland is aankomende zondag om 20:25 uur te zien op NPO 1.

Lees verder