Op de Schaal van Superguide: André van Duin

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Op de Schaal van Superguide: André van Duin

Op de Schaal van Superguide: André van Duin

|
|

Laatste update:

Niemand was goed genoeg om Martine Bijl te vervangen in Heel Holland Bakt, maar toen de naam van André van Duin omhoog kwam, laaide het enthousiasme op. Veronica Magazine riep hem uit tot hét icoon van 65 jaar televisie en terecht. Wij zetten hem Op de Schaal van Superguide.

1. Heeft hij een boek geschreven of is er een boek over hem geschreven?

Als je iets wil lezen over André, dan kan dat. De Komiek is een 50-jarig jubileumboek en De Bron Van De Lach is een komisch boek waarin kinderen samen met André op pad gaan. Genoeg leesvoer dus. 1 punt.

2. Wat is zijn reputatie?

Daar kunnen we kort over zijn. André staat bekend als één van de grootste grappenmakers in de Nederlandse geschiedenis en waarschijnlijk de grootste komiek in ons land ooit. Zeggen dat je hem niet grappig vindt, is dus eigenlijk not done. Verder is André een ontzettend sympathieke vent. Eigenlijk verdient hij dus 2 punten, maar daar doen we niet aan. 1 punt.

3. Hoeveel programma’s/films/series heeft hij op zijn naam staan?

Talloze. De Rotterdammer begon zijn tv-carrière in de late jaren ’60 met verschillende televisiefilms en revues die uitgezonden werden op de tv. Hij presenteerde het grappige programma Animal Crackers, Te Land, Ter Zee en in De Lucht en zijn typetjes waren veelvuldig op de buis te zien. Samen met Ron Brandsteder vormde hij een duo in de quiz Wie Ben Ik? en de twee worden nog vaak met elkaar geassocieerd. Verder was Van Duin ook te horen op de radio, te zien in het theater en maakte hij muziek. Over veelzijdig gesproken. En nu dus Heel Holland Bakt. Flinke lijst, die nog lang niet af is. 1 punt.

4. Hoeveel volgers op Twitter heeft hij?

Dat is een (min)puntje. Van Duin heeft geen Twitter, wat heel begrijpelijk is voor een man van zijn leeftijd. En reputatie, want André heeft geen social media nodig om naam te maken. Er zijn overigens wel fan-accounts van hem in de omloop. Toch: 0 punten.

5. Hoe doet hij het bij de vrouwen?

Mannen, bedoel je. Van Duin is al jaren samen met zijn vriend Martin. Ze kregen een relatie nadat Van Duins vorige partner Wim overleed. Een broekenjager is Van Duin dus niet echt, maar een solide relatie heeft hij wel. Bovendien: wie wil er nou geen relatie met de grappigste man van Nederland. 1 punt. 

6. Is hij in aanraking met justitie geweest?

André? Nee, joh. Misschien in een van zijn rollen, maar in het echte leven is hij hartstikke braaf. 1 punt.

7. Hoe wordt hij gerecenseerd?

Erg goed. Hij is niet voor niets door Veronica Magazine uitgeroepen tot hét icoon van 65 jaar televisie. Daarnaast ontving hij verschillende prijzen en lovende recensies voor zijn televisie-, radio en theaterwerk. Ook in Heel Holland Bakt doet hij het ontzettend goed. 1 punt.

8. Hoe ziet de toekomst er voor hem uit?

Op dit moment is hij dus te zien met Heel Holland Bakt. Het is de bedoeling dat Martine Bijl gewoon weer terugkeert nadat ze voldoende hersteld is van haar hersenbloeding, dus dan moet hij weer plaats maken. Maar MAX is wel tevreden over hem. “Ik ben bezig met een dramaserie, ook voor Omroep MAX, maar dat is nog niet helemaal zeker. Ach, ik laat het allemaal lekker op me afkomen”, vertelde hij aan Veronica Magazine. Nog lang niet klaar met tv dus. 1 punt.

9. Heeft hij ook succes over de grens?

Het had ongetwijfeld gekund, maar André van Duin is daar nooit echt mee bezig geweest. ”Ik heb die behoefte nooit gevoeld. Misschien ook luiheid. Ik zag de noodzaak gewoon niet. Voor een carrière in Duitsland moet je er ook gaan wonen. Dat had ik er niet voor over. Ik vind het wel goed zo, hoef geen grotere artiest te worden dan ik nu ben. Waarom zou ik? Hier kennen ze me. Dat is mooi genoeg”, vertelde hij in 2008 in De Volkskrant. 0 punten.

10. Heeft hij bekende familieleden of vrienden?

We kunnen ons niet voorstellen van niet, wat vrienden betreft dan. In al die jaren heeft hij met zoveel Nederlanse sterren samengewerkt, dat daar ongetwijfeld een heleboel vriendschappen uitrolden. Bekende familie heeft hij niet. 1 punt.
Eindcijfer: 8

Lees verder