Bear Grylls

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Bear Grylls

Ontmaskerd! Is Bear Grylls wel zo heldhaftig?

|
|

Laatste update:

IJskou, giftige slangen, dodelijke rotspartijen en kolkende rivieren. Bear Grylls, vanaf 10 augustus te zien in een nieuw seizoen Running Wild with Bear op Disney+, spaart ze al jaren. Is hij nog wel ergens bang voor? “Ja, voor feestjes.”

Tekst: Claudia Witteveen

Vóór we gaan Facetimen met survivalexpert Bear Grylls slaat onze fantasie een beetje op hol. Zou hij in één of andere grot in de Himalaya zitten met een brakke satellietverbinding? Als hij opneemt zit hij gewoon comfortabel in zijn eigen achtertuin, met een piepklein hondje op schoot… Dit is óók Bear Grylls (48). Vader van drie puberzoons met een woonboot in Londen en een privé-eilandje in Wales (zonder giftige dieren). 

Lekker doorsnee

Hij grijnst als we zeggen dat we een… ander beeld hadden.“Thuis is mijn leven net zo vol als in mijn werk. We hebben drie puberjongens. Wel zitten we vaak op ons eigen eilandje aan de westkust, en dat is natuurlijk niet een heel normaal leven voor anderen. Maar qua gezinsleven zijn we eigenlijk heel doorsnee, hoor. Mijn vrouw en kinderen vragen ook helemaal niet vaak naar mijn werk, als ik maar weer veilig thuis ben. En thuis gaan de avonturen gewoon door. Alleen zijn het een ander soort avonturen.” Hij is momenteel even aan het bekomen van een loodzwaar draaischema voor het zevende seizoen Running Wild. Natalie Portman, Simu Liu, Ashton Kutcher, Florence Pugh, Anthony Anderson en Rob Riggle gingen mee op reis. Grylls is het helemaal gewend om met bekende koppen (van president Obama tot Kate Winslet) op pad te gaan. Juist bekende mensen zijn vaak goed toegerust op moeilijke situaties. Ze stellen zich wel vaker kwetsbaar op, treden makkelijk buiten hun comfortzone. Andere succesvolle mensen hebben de neiging om zich helemaal niet meer kwetsbaar te laten zien. Acteurs zijn juist dol op ervaringen buiten hun normale leven.”

Beroemdste avonturier

Het leven van Grylls had er heel anders uit kunnen zien. Hij was weliswaar een avontuurlijke jongen (“Mijn jeugdheld? MacGyver!”) die opgroeide in Ierland en op het (ook best ruige) Isle of Wight. Maar hij was óók de zoon van een conservatieve politicus. Geschoold op het chique Eton, om vervolgens bij de commando’s van de Special Air Service aan de slag te gaan. Daar brak hij na drie jaar trainen zijn rug tijdens een parachutesprong. Hij krabbelde er weer bovenop. In 1998 werd hij een van de jongste mensen ooit die Everest beklom en werd hij een (min of meer) bekende Brit. 

In 2006 werd hij echt wereldberoemd met zijn televisieprogramma Man vs. Wild. Inmiddels zijn we veertien programma’s en tachtig (kinder)boeken verder en mag Bear zich de beroemdste avonturier ter wereld noemen. Hij is een voorbeeld voor velen, en praat in prachtige, inspirerende quotes. Die maken zelfs indruk als hij de pluizige gezinspup zit te aaien. Bijvoorbeeld: “Enthousiasme is een keuze. Je trekt het aan als een T-shirt, dat is je survivalgear. Je kunt je eigen levenshouding bepalen. Dan kies je toch niet voor pessimisme?”

Kielekiele

Wordt de grote Bear Grylls na zoveel survivalavonturen nog weleens bang? “Jazeker. Dit seizoen denk ik dan meteen aan mijn reis met Simu (hoofdrolspeler van de Marvel-film Shang-Chi). We waren hartje winter in het noorden van Canada, en daar was het echt beestachtig koud. We kregen er bovendien noodweer bij. Dan wordt het echt wel even spannend, want we hadden het écht heel koud en écht heel zwaar. Wat mij er op zo’n moment doorheen slaat, is de wetenschap dat dit ook niet eeuwig zal duren. Je moet gewoon doorgaan, blijven bewegen, je hersens gebruiken om een uitweg te vinden. Dat is waar onze hele show om draait. Maar dat was écht een zware aflevering die soms wel kielekiele aanvoelde.” Denkt hij dan nooit: waarom doe ik dit? “Echt nooit. Ik ben het liefst in het wild met mijn team. Daar voel ik me ironisch genoeg veel veiliger en blijer dan in de gewone wereld. Vooral feestjes vind ik moeilijk, van die glamourous cocktailparty’s die je nou eenmaal hebt in het tv-wereldje. Ik ben een introvert, ik ben niet goed in small talk, hou niet van drommen mensen die ik niet ken. Op feestjes ga ik echt heel slecht.”

Sporten in de regen

Gelukkig weet hij ook in de normale wereld altijd wel te ontsnappen. En niet verrassend is daarbij zijn motto: ‘Dat zouden meer mensen moeten doen’. Grylls: “Avontuur is een state of mind, dat zit echt in ieders DNA. Je hoeft niet Mount Everest te beklimmen: avontuur zit in je hoofd, in hoe je kijkt naar je hele leven. Je werk, je relaties. Wat je met je weekenden doet. Hoe je bent als je moe bent, of gestrest.” Heeft hij tips voor mensen die wel iets méér avontuur in hun leven zouden willen hebben? “Je hoeft niet naar het einde van de wereld voor avontuur. Avonturen kun je elke dag beleven. Ga eens niet naar de sportschool, maar sport buiten in een park, misschien wel in de regen. Plan iets cools in je weekend. Zelfs als je in de stad woont, is er altijd wel een groen plekje te vinden, eventueel pak je een keer de trein ergens naartoe. Maak plannen, zoek het avontuur zelf op.”

Dagje ouder

Dat zal Grylls ook zeker blijven doen, of er nou camera’s meedraaien of niet. Zijn zoons Jesse (19), Marmaduke (16) en Huckleberry (13) zijn al prima partners-in-crime. “Mijn oudste is kunstenaar, maar ook avonturier. Hij doet aan skydiven en bergbeklimmen. De middelste wil bij de marine. En de jongste is geobsedeerd door alle sporten ter wereld.” Hoewel hij ook een dagje ouder wordt en steeds meer kan genieten van de normale geneugten van het leven, ziet hij zichzelf nooit voor honderd procent huiselijkheid kiezen. Die televisiecarrière kan hij echter óók niet oneindig volhouden. “Het is waanzinnig dat ik nog steeds op televisie ben, dat neem ik niet voor lief. We hadden ook nooit gedacht dat we na zo veel seizoenen nog steeds op de buis zouden zijn.” Stoppen met werken zal hij nooit, of er nou nog programma’s te maken zijn of niet. “Ook als de camera’s al lang niet meer draaien zal ik avonturen blijven beleven. Misschien ga ik het op een gegeven moment iets rustiger aan doen. Maar opgeven? Nooit.”

Het nieuwe seizoen van Running Wild with Bear staat vanaf 10 augustus op Disney+. Hier vind je de nieuwste films én series op Disney’s streamingplatform.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder