Omroepen verzetten zich tegen plan voor vrije tv-pakketten

Veronica Superguide logo
Omroepen verzetten zich tegen plan voor vrije tv-pakketten

Omroepen verzetten zich tegen plan voor vrije tv-pakketten

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

De Vereniging Commerciële Omroepen en de NPO zien niets in het plan van demissionair staatssecretaris Dekker om het verplichte tv-basispakket af te schaffen.

Onderhandelingspositie

Sander Dekker (VVD) wil het verplichte tv-basispakket schrappen en kijkers zelf hun zenderpakket laten samenstellen. Die vrijheid klinkt misschien als een voordeel voor jou als consument, maar daar geloven de Vereniging Commerciële Omroepen (VCO) en de NPO niets van. "Dit verzwakt de onderhandelingspositie van vooral de kleine commerciële omroepen ten opzichte van de distributeurs. Zeker nu de distributeurs hun eigen zenders en diensten gaan ontwikkelen; die gaan ze natuurlijk voorrang geven", heeft VCO-secretaris Pieter Arnold volgens NU.nl tegen NRC gezegd.

Dekker wil af van de wettelijke plicht voor tv-distributeurs om minimaal 30 tv-zenders en 25 radiozenders aan te bieden in een standaardpakket. Dat idee, dat hij in de zomer van 2016 al eens opperde, heeft hij in een nieuwe brief aan de Tweede Kamer uitgewerkt. Hij wil wel dat het aanbieden van zenders met publieke omroepen verplicht blijft, maar wil de tv-distributeurs verder meer vrijheid geven om zelf pakketten te maken.

Slecht voor consumenten

Die 30 tv-zenders en 25 radiostations zijn waarschijnlijk meer dan de gemiddelde Nederlander nodig heeft, dus waarom zouden we inderdaad niet zelf onze pakketten gaan samenstellen? Volgens een woordvoerder van de NPO zouden we dan van een koude kermis thuiskomen: "Het verplichte zenderpakket is er juist ter bescherming van de consument. Afschaffen is niet in diens belang. Je krijgt er namelijk kleinere, duurdere en minder aantrekkelijke pakketten van."

Staatssecretaris Dekker is zoals gezegd demissionair; de nieuwe regering moet zoals je ongetwijfeld weet nog gevormd worden. De VVD zal daar echter vrijwel zeker deel van gaan uitmaken, dus de kans is groot dat we de afschaffing van het verplichte pakket gaan meemaken. Wordt vervolgd!

Lees verder