Olcay Gulsen, BEAU

Veronica Superguide logo
Olcay Gulsen, BEAU

Olcay Gulsen emotioneel bij Beau: ‘ik schaam mij nog steeds'

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Gisteravond was Olcay Gulsen te gast bij Beau om te praten over de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. In haar jeugd heeft zij zelf met huiselijk geweld te maken gehad: “Ik schaam mij nog steeds over wat er gebeurd is, terwijl ik het slachtoffer was.”

Coronatijd en huiselijk geweld

Beau opende het gesprek: “Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met huiselijk geweld, in Nederland is dat bijna de helft.” In de coronacrisis zitten mensen meer thuis en dat maakt het erger volgens Olcay: “Alle stress van buitenaf maakten dat geweld heviger. Als er weer onzekerheden waren of mijn vader had zijn baan verloren, dan ging hij meer drinken en gebruiken en werd de agressie groter.”

Deze zomer kwam Veilig Thuis met cijfers dat het aantal meldingen huiselijk geweld niet is toegenomen sinds corona, maar Olcay legde uit waarom: “Stel je nou eens voor dat je met jouw dader in quarantaine zit. Dat moet heel heftig zijn.”

Win Watch Dogs Legion voor PS5 of een console naar keuze!

Extra week vakantie

“We begonnen deze aflevering met het nieuws dat er misschien een week extra kerstvakantie komt”, vertelde Olcay. “Het eerste wat ik dacht was ‘dat is fijn, als je onderdeel bent van een veilig gezin’. Maar school was voor mij echt een veiligheid.”

Documentaire

Olcay, die eerder deze week tot de orde is geroepen, maakte de documentaire Olcay & Huiselijk geweld over haar ervaring. “Hoe kan het toch dat al die instanties, zoals school en de kinderbescherming, zo goed wisten wat er speelde, maar dat ze niet ingrepen. Ik was daar heel verbaasd over, het voelde heel liefdeloos.” Ze is niet tevreden over hoe het in Nederland gaat: “We schiet bijvoorbeeld echt nog tekort in de opvang van vrouwen die uit huis willen worden geplaatst.”

Een van de dingen waar Nederland aan kan werken volgens Olcay: “Ik hoop dat meer slachtoffers melding gaan maken. Als de grootte van het probleem duidelijk wordt, komt er hopelijk meer hulp vanuit Den Haag.”

Heb jij of iemand in je omgeving te maken met huiselijk geweld? Je kan bellen naar 0800 2000.

Beau is iedere werkdag rond 22:00 uur te zien op RTL4. Vanaf januari kan je ‘m ook zien op zondagavond!

Lees verder