Ab Osterhaus in Op1

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Ab Osterhaus in Op1

NRC haalt uit naar tv-viroloog Ab Osterhaus

|
|

Laatste update:

TV-columnist Arjen Fortuin van het NRC legt vandaag in zijn nieuwe stukje veelgevraagd tv-viroloog Ab Osterhaus op de pijnbank. Of, zoals hij 'm noemt: "de wetenschapper die een paar keer per week een glaasje rode wijn komt drinken bij Op1".

Fortuin vindt dat Ab Osterhaus ondanks zijn bakken aan ervaring met virussen aan het 'verkelderen' is, een fenomeen dat uiteraard doelt op Jort Kelder, die met zijn uitspraken over 'dikke, rokende tachtigplussers' enorm veel opschudding veroorzaakte (óók in Op1). "Inmiddels zien we hoe mannen die aanvankelijk als specialist de studio zijn binnengehaald, beginnen te verkelderen en verslaafd lijken te raken aan hun eigen meningsvorming", aldus Fortuin.

Mondkapjes

De tv-recensent vindt Osterhaus soms niet te volgen en vergelijkt 'm met "een cavia in het doolhof van Fred Oster" die "op kleine pootjes over de paadjes slingert, waarbij hij aan het begin nog niet lijkt te weten bij welk poortje hij zal uitkomen". Ook verwijt hij hem nogal eens te draaien in zijn meningen. Zoals zaterdag, toen hij "een lange, onnavolgbare monoloog" over mondkapjes afstak terwijl hij daar eerst helemaal niets van wilde weten. "Geen mondkapjes, wel mondkapjes, misschien in de supermarkt, maar alleen als er voldoende zijn, maar dat is niet zo, maar anders zou het kunnen helpen, al kan verkeerd gebruik juist een gevaar zijn en er is ook het probleem van schijnveiligheid, maar een bijdrage zouden ze kunnen leveren. Oké", zucht Fortuin.

Ab Osterhaus

Al met al vindt de columnist dat Osterhaus te ver is doorgeschoten. En gisteren zat 'ie gewoon wéér in Op1, om te praten over de zogenoemde coronatijger in New York. Hij gaf aan dat we niets te vrezen hebben voor onze katten thuis. "Al durf ik er niet op te vertrouwen dat hij volgende week niet pardoes met een stapel poezenmondkapjes aan tafel zit", sneert Fortuin. De hele column kun je hier teruglezen!

Lees verder