Arnold Karskens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Arnold Karskens
NPOOphef

NPO-omroepen weigeren journalistieke samenwerking met Ongehoord Nederland

|
|

Laatste update:

Een aantal NPO-omroepen wil op journalistiek gebied niet meer samenwerken of praten met omroep Ongehoord Nederland. Dat zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Hij spreekt namens een aantal omroepen, waaronder KRO-NCRV, MAX en WNL. "We overleggen hier nog over, maar er tekent zich een meerderheid af", aldus Bert. Dit standpunt kwam na een overleg tussen de hoofden journalistiek van de meeste omroepen. "We willen niet meer met Ongehoord over journalistiek praten, omdat wat zij doen geen journalistiek bedrijven is", aldus Huisjes in de uitzending. "Ze maken een pamflet-achtig programma waarin structuren worden gebruikt die we herkennen uit de journalistiek. Maar de interviewers zijn Twitter-agitatoren als Raisa Blommestijn, zonder enige journalistieke ervaring of achtergrond."

Gebrek aan wederhoor

Ook keuren de omroepen af dat er in Ongehoord Nieuws, dat laatst enorm onder vuur lag vanwege een volgens velen hartstikke rasistisch item, zelden wederhoor wordt gepleegd. "Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen", gaat Bert verder. Hij doelt natuurlijk op Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Hem werd tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer het woord ontnomen omdat hij suggestieve uitlatingen deed over minister Sigrid Kaag en de Britse universiteit waar zij op had gezeten. De volgende dag zat Thierry in Ongehoord Nieuws. "Ongehoord Nieuws streeft geen journalistieke doelen na. Het enige doel is het verlengen van de stem van Forum voor Democratie."

Geschreeuw

Volgens Huisjes is het journalistieke overleg met Ongehoord-baas Arnold Karskens "al een keer volledig ontspoord en geëindigd in geschreeuw". De WNL-baas maakt wel duidelijk dat het journalistieke overleg van de NPO niet gaat over de vraag of de omroeplicentie van Ongehoord Nederland ter discussie staat. "Wat mij betreft moeten ze uit het bestel. Maar het gaat nu om een andere discussie: dat ze geen journalistiek bedrijven en het programma niet zo mogen noemen."

Sanctie voor Ongehoord Nederland

Ongehoord Nederland kreeg eerder een financiële sanctie van de NPO na een onderzoek van de Ombudsman naar klachten dat de omroep onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten onvoldoende kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit (extreem)rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO. De Ombudsman vond deze klachten grotendeels gegrond.

Nieuw onderzoek

De Ombudsman heeft een nieuw onderzoek ingesteld na een veelbesproken Ongehoord Nieuws-item waarin zonder enige context filmpjes voorbijkwamen van willekeurige zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn stelde dat de zwarte daders allemaal een racistisch motief hadden. Maar uit onderzoek van Pointer is gebleken dat hier geen enkel bewijs voor is. Naar aanleiding van dit item kwamen er weer ongehoord veel klachten binnen bij de Ombudsman: vele honderden. Ook heeft de NPO het Commissariaat voor de Media gevraagd te kijken of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden.

Bert Huisjes is niet de eerste omroepbaas die zich verzet tegen Ongehoord Nederland. KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers en Omroep MAX-baas Jan Slagter stelden eerder al dat Ongehoord uit het bestel moet worden gezet. Staatssecretaris Gunay Uslu legt de bal tot nu toe bij de NPO neer in het dossier Ongehoord.

Arnold Karskens en Ongehoord Nederland waren woensdagochtend niet voor commentaar bereikbaar, zo meldt het ANP.

Bron: ANP/Veronica Superguide

Lees verder