NoOoOo! Darth Vader verliest zijn beroemde stem

James Earl Jones stopt als stem van Darth Vader in Star Wars
© Brunopress

Star Wars-schurk Darth Vader is één van de meest iconische filmfiguren uit de geschiedenis. Zijn zwarte space-samoeraipak is enorm intimiderend, en dat geldt dubbel voor zijn diepe, koffiebruine stem. Acteur James Earl Jones is verantwoordelijk voor de onvergetelijke stem, maar hij stopt er nu mee!

James Earl Jones is inmiddels 91 en is langzamerhand bezig met het afsluiten van zijn carrière. Die-hard Star Wars-fans hoorden al dat hun favoriete schurk in de Disney+-serie Obi-Wan Kenobi anders klonk dan normaal. De stem van Darth Vader werd voor deze serie (deels) nagemaakt via de computer. Jones heeft inmiddels toegegeven dat zijn Darth Vader-dagen erop zitten.

Vaarwel, Darth Vader!

De acteur heeft LucasFilm (de studio achter Star Wars) toestemming gegeven om zijn stemgeluid te blijven gebruiken (of na te maken!) voor Star Wars-films en -series. Nadat er eerder al acteurs voorbijkwamen die al lang overleden waren, is dat niet echt een verrassing.

Op dit moment kun je de nieuwe Star Wars-serie Andor volgen op Disney+. Op basis van de eerste paar afleveringen zijn we nog niet helemáál om, maar de serie geeft een interessant nieuw inzicht in ‘a galaxy far, far away’!

Elke woensdag staat er een nieuwe aflevering van Andor voor je klaar op Disney+.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.