Nieuwe studie concludeert: “Disneyfilms zijn gevaarlijk, racistisch en vrouwonvriendelijk”

Veronica Superguide logo
Nieuwe studie concludeert: “Disneyfilms zijn gevaarlijk, racistisch en vrouwonvriendelijk”

Nieuwe studie concludeert: “Disneyfilms zijn gevaarlijk, racistisch en vrouwonvriendelijk”

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Daar gaat je jeugd! Een nieuwe studie wijst uit dat vooral de wat oudere Disney-animatiefilms nogal slecht voor jonge kinderen kunnen zijn. Ze zitten vol met racistische kenmerken en vrouwonvriendelijke situaties.

Dit beeld schetst Dr. Victoria Cann, die voor de universiteit van East Anglia in Norwich zowat alle Disneyfilms onder de loep nam. Een korte greep uit haar conclusies (via The Sun): Aladdin is racistisch, Beauty and the Beast laat het Stockholm Syndroom zien en Doornroosje is vrouwonvriendelijk.

Waarom dan?

Ze geeft tal van voorbeelden. Zo is Princess Jasmine uit Aladdin (1992) te schaars gekleed en is ze vooral ‘eigendom’ van rijke, machtige mannen. Ook is de tekenstijl racistisch, stelt Cann. “Aladdin zelf – de good guy – is wat lichter getint. Jafar – de slechterik – is wat donkerder. Dit zie je ook zo terug in The Lion King, waar Scar donkerder is dan Mufasa.” Ze stelt dat huidskleur in die films vooral gebruikt wordt om goed en kwaad aan te geven.

The Beauty and The Stockholm Syndrome

Genoot jij als kind ook zo van Beauty and the Beast? Dan zat je naar een geval van Stockholm Syndrome te kijken! Belle die steeds meer sympathie kreeg voor het beest; “dat schetst een verkeerd beeld dat wanneer de vrouw maar lang genoeg volhoudt, ze een gewelddadige partner kan veranderen.”

En nog meer!

Ze gaat nog even door en neemt ook Cinderella (“promoot golddiggers”) en The Little Mermaid (“geeft alles op voor een man”) onder vuur. Doornroosje (1959) zou daarnaast Anorexia “promoten”. “Je kunt niet zo’n strakke taille hebben.” Ook zou de film vrouwen slechts als passief lustobject neerzetten, die zomaar in hun slaap gekust kunnen worden door een gewillige man…Heb jij na deze opmerkingen nog zin in Disneyfilms? We verwijzen je graag door naar vrolijker nieuws. Zo zetten wij laatst nog de allerbeste live-action-remakes van Disney op een rij!

Lees verder