Netflix boost Nederlandse films

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Netflix boost Nederlandse films

Netflix boost Nederlandse films

|
|

Laatste update:

Wist je dat Netflix naast een online streamingdienst ook een geldschieter is voor Nederlandse films? Dankzij Netflix zijn in het afgelopen jaar bijvoorbeeld de misdaadfilm Riphagen, het historisch drama Publieke Werken en de documentaire A Family Affair verschenen.

Dat schreef De Volkskrant vanmorgen. Pieter Kuijpers (regisseur en producent van Riphagen), Frans van Gestel (producent Publieke Werken) en Wout Conijn (producent A Family Affair) bespraken de voor- en nadelen van een deal met Netflix.

Publieke Werken: “Te aanstootgevend voor China”

Een groot voordeel: alle kijkers van over de hele wereld kunnen je film zien. Publieke Werken is bijvoorbeeld nagesynchroniseerd in het Spaans, Baskisch én Catalaans. Maar Chinees zit er niet in: de film bevatte teveel aanstootgevende scènes voor China.

Maar hoeveel mensen er naar hun films kijken, zullen de makers nooit te weten komen. Netflix deelt geen kijkcijfers. En Van Gestel zal de reacties van het publiek op zijn films missen. Anonieme Netflix-kijkers zijn heel wat anders dan het filmpubliek. 'Als je vier jaar aan een film hebt gewerkt, is het geweldig om te ervaren hoe je intenties overkomen op een publiek.'

Verdwijnt de romantiek van de bioscoop?

Een nadeel, of eerder gezegd, een dilemma: kijk je dan je film in de bios of op je mobiel? Pieter Kuijpers, regisseur en producent van Riphagen, kijkt zelf ook films thuis. Maar verdwijnt de romantiek van de bioscoop dan niet?

‘Natuurlijk breekt mijn hart. Het is lastiger geworden mensen de bioscoop in te krijgen. […] Goede films kijk je gewoon thuis. Een groot scherm maakt de filmervaring intenser, maar als je liever onder de dekens kruipt om een film op je telefoon te bekijken is dat net zo nobel. Uiteindelijk wil je vooral dat mensen je film zien.’

Riphagen

De WO II-misdaad thriller Riphagen met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol draait nu in de bioscoop. En buiten de Benelux is de film binnenkort op Netflix te zien. 

Lees verder