Nederlandse Lisa is opvallende verschijning in Outback Opal Hunters 

Met haar energieke uitstraling en knalrode haar is Lisa van Heijningen een opvallende verschijning in de stoffige binnenlanden van Australië. In het nieuwe seizoen van Outback Opal Hunters daalt ze samen met Josiah af in een opaalmijn. 

Door Redactie
Lisa en Josiah in Outback Opal Hunters

Het nieuwe seizoen van Outback Opal Hunters belooft spannender te worden dan ooit. De onderneming van The Bushmen hangt aan een zijden draadje en ook The Blacklighters moeten een flinke vondst doen om hun investering terug te verdienen. Nieuwkomers zijn deze keer de Digi Diggers: de Australische Josiah en Nederlandse Lisa staan met hun kleine mijn aan het begin van een avontuur, want ook zij zijn gegrepen door de ‘opal fever’.

Verliefd op Yowah

Maar hoe belandt een 26-jarige Amsterdamse in een opaalmijn in het Australische Yowah, een gehucht met 126 inwoners? “Ik was al twee jaar aan het reizen in Australië toen ik in Byron Bay via een vriendin in contact kwam met Josiah. Hij had een motor waar ik een paar keer op gereden heb, en die wilde ik eigenlijk van hem overnemen. Dat vond hij prima, maar dan moest ik hem wel in Yowah komen ophalen.” De ondernemende Lisa kocht daarom een tweedehands auto en maakte de rit van twaalf uur naar het afgelegen mijndorp. Ze werd de trotse bezitter van een motor, maar moest vervolgens haar auto ergens kwijt. “Echt niemand wilde daar mijn auto kopen, dus heb ik ’m uiteindelijk geruild voor opalen.” Wat gepland was als een bezoekje van drie dagen liep uit tot een maand. “Ik ben gewoon verliefd geworden op Yowah, het hele avontuur en de opalen. Eerlijk gezegd wist ik eerder niet eens wat opalen waren, maar zo ben ik dus in de business verzeild geraakt.”

Onder de grond

Vergeleken met de andere teams is de opzet van Lisa en Josiah heel bescheiden: twee verticale mijnschachten, die op zes meter onder de grond met elkaar zijn verbonden door een gang. Die gang moesten de Digi Diggers wel eerst graven, om ervoor te zorgen dat er altijd een nooduitgang is als een van de mijnschachten geblokkeerd raakt. “Voordat we die schachten met elkaar hadden verbonden was het in de mijn echt superbenauwd, want er was natuurlijk geen luchtstroom. Het was warm, nat en moeilijk om er te werken. Maar nu is het er echt lekker. Als het buiten heel erg warm is, is het beneden lekker fris, en als het ’s nachts afkoelt is het daar lekker warm.” 

Mocht je nieuwsgierig zijn: ondergronds wordt er alleen maar gewerkt, want Lisa en Josiah zijn heel goede vrienden, maar allebei single. Totaal afgesloten van de buitenwereld zijn ze volledig gefocust op de opalen. “Het is heel rustgevend en meditatief om onder de grond te zijn. Ik vind dat opalen een heel sterke energie hebben, een rustgevende en creatieve energie. Dat voel je ook als je daar in de mijn bent. Ze zijn gewoon zo mooi, en er zijn geen twee opalen hetzelfde.”

Geen gewone baan

Ook bovengronds bevalt het Lisa goed tussen de toch wat excentrieke types in de Australische outback. “Ik word door iedereen geaccepteerd en Australiërs zijn heel open-minded. Ze zijn heel aardig en het cultuurverschil is natuurlijk erg interessant.” Dat klinkt alsof een negen-tot-vijf-kantoorbaan niet heel waarschijnlijk is in Lisa’s toekomst. “No way! Honderd procent zeker niet. Josiah en ik zijn allebei ondernemers en willen nooit meer een gewone baan hebben. In de winter kunnen we opalen zoeken en in de zomer reizen. Ik zit in Byron Bay in mijn camper, hij heeft een andere camper en allebei zijn we bezig onze opalen te verkopen. Ook werken we aan een programma om de opalen online en in de metaverse te gaan verkopen.” Zo kunnen de klanten van de Digi Diggers via internet een opaal in de hand nemen, ’m van alle kanten bekijken en wie weet een virtueel geval van ‘opal fever’ oplopen. 

Tekst: Jorrit van Broekhoven

Outback Opal Hunters is vanaf 17 februari te zien op Discovery, vanaf 20.30 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!