Disney onder vuur: 'Mulan gefilmd in regio met concentratiekampen'

Veronica Superguide logo
Disney onder vuur: 'Mulan gefilmd in regio met concentratiekampen'

Disney onder vuur: 'Mulan gefilmd in regio met concentratiekampen'

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Ja, we zijn blij dat we de live-action Mulan-film sinds kort eindelijk kunnen kijken (lees hier onze recensie). Toch krijgt de release nu wel een erg nare smaak: Mulan is deels gefilmd in de Chinese provincie Xinjiang en daar zitten naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren opgesloten in concentratiekampen.

Deze Islamitische Oeigoeren zouden daar in groten getale worden gehersenspoeld, zo schreef RTL Boulevard vandaag. "Velen van hen zijn alleen maar gevangen gezet omdat ze een hoofddoek dragen, hebben gebeden of contact hebben met het buitenland. Gevluchte Oeigoeren en mensenrechtenorganisaties vertellen dat de gevangenen worden gehersenspoeld en gemarteld."

Reactie Disney?

Disney heeft vooralsnog niet gereageerd op de ophef-storm die momenteel over sociale media raast. "Leaked documents and testimonies from camp survivors reveal that inmates are locked up, indoctrinated and punished, claims which China has dismissed as 'fake news'", zo meldt de BBC, die ook een tweet aanhaalt van een schrijfster die in de Mulan-credits ontdekte dat meerdere 'overheidsorganisaties in Xinjiang' worden bedankt voor hun medewerking aan de remake.

Concentratiekampen

In het BBC-stuk legt Chinadeskundige Adrian Zenz uit dat de overheidsbureaus die in de aftiteling van de film voorbijkomen 'onder meer verantwoordelijk zijn voor Chinese overheidspropaganda en de concentratiekampen in de regio'. Hij beschrijft Disney als "an international corporation profiteering in the shadow of concentration camps". Ook claimt hij dat het eerste bewijs voor het bestaan van deze kampen van 2013 dateert. De kritiek zwelt enorm aan en het is nu een kwestie van tijd voordat Disney met een statement komt.

Meer context nodig? Arjan Lubach dook eerder dit jaar al in het onderwerp:

Lees verder