Miljuschka: ‘Hoop dat ik volgend jaar méér voor m’n gezin kies’

Door Redactie
Miljuschka Witzenhausen
© Brunopress

Miljuschka Witzenhausen (37) is vanaf maandag elke werkdag te zien in Snel met Miljuschka. In dit 24Kitchen-programma laat de televisiechef zien hoe je in no-time iets lekkers op tafel knalt. Ideaal als je naast een drukke baan ook een gezin runt. “Iedereen denkt altijd dat ik de hele dag zelf bladerdeeg sta te maken.”

Tekst: Thea Tijssen

“Twaalf jaar geleden ben ik vier jaar gestopt met werken. Ik was zwanger en dacht: ik kan dit niet allemaal tegelijk. Ik ga thuis zitten, een moestuin aanleggen, bakken en koken. En dat wilde ik dan via Instagram – wat toen overigens nog helemaal niks was, hè – delen. Meer als een soort dagboek voor vrienden en familie, inmiddels is dat uitgegroeid tot wat het nu is. Ook een beetje noodgedwongen natuurlijk, omdat ik ging scheiden en weer geld moest verdienen. Ik ben toen allerlei dingen gaan doen. Van foodstyling en catering tot ideeën uitwerken voor merken. Het heeft lang geduurd voordat ik voet aan de grond kreeg in de culiwereld. En nu? Ja, nu heb ik een blog, Instagram-pagina, een magazine, een boek, een kookprogramma. Te veel om op te noemen. Ik doe redelijk veel dingen, maar het kan allemaal een stuk beter. Er is nog meer dat ik wil doen, maar ik ben tevreden met wat ik al wel heb gedaan. Als het hierbij stopt, vind ik dat prima en mooi.”  

Snelle hap

“In Snel met Miljuschka kun je lekkere, snelle en makkelijke maaltijden verwachten. Maar wel met een wow-effect. Met dit programma willen we een twist geven aan de standaardgerechten waarin mensen vaak blijven hangen. Het nét even anders doen op een makkelijke manier. Natuurlijk wil ik zelf doordeweeks ook snel een maaltijd op tafel zetten. Iedereen denkt altijd dat ik de hele dag zelf bladerdeeg sta te maken, maar dat valt erg tegen kan ik je vertellen. Dat doe ik alleen in het weekend. Of als ik op vakantie ben. Maar over het algemeen is het doordeweeks een snelle maaltijd.”

Magazine

“Een eigen magazine is altijd een droom van mij geweest. Toen ik thuis zat met die koters lag één keer in de zes weken het magazine van Jamie Oliver op de mat. Dat was echt een moment waar ik naar uitkeek, om al die recepten dan zelf te maken. Dus ik heb gespaard tot ik genoeg geld had om zelf een magazine uit te geven. Dat doe ik nu drie keer per jaar. We maken alles zelf, het magazine is volledig advertentievrij, daar gaat veel werk in zitten. Er zijn momenten waarop ik denk: waar ben ik aan begonnen? Maar dat hoort erbij. Makkelijk met Miljuschka is trouwens mijn nieuwste boek. Hierin staan honderd recepten stap voor stap uitgelegd in fotografie. Veel gerechten zijn vega te maken en staan snel op tafel.”

Eigen boerderij

“Het liefst zou ik een multifunctionele boerderij hebben waar ik van alles doe: waar mijn kantoor zit, waar ik workshops geef, waar we fruit verbouwen, waar we producten zelf produceren zoals geurkaarsen en een natuurlijke verzorgingslijn voor je huid. Er moet ook een winkelruimte bij zitten, want daar kun je dan alles aanschaffen; het biologische fruit, maar ook de huidverzorgingslijn en de geurkaarsen. Dat lijkt me echt zo te gek.”

Vol Leven

“Vroeger dacht ik dat als ik een bepaald punt zou bereiken qua succes, ik dan gelukkiger zou zijn. Of tevreden. Inmiddels weet ik dat het ’m daar niet in zit en wil ik ook dat alle andere dingen in mijn leven goed gaan. Werk is een soort dopamine-bingo. Je doet iets, hebt er controle over, het is klaar: bingo. Het is ook mijn ‘safe zone’. Ik voel me veilig in mijn werk, kan mezelf erin verliezen. Natuurlijk ben ik wel trots op wat ik allemaal heb bereikt, maar dat succes doet in feite niks voor mijn kinderen, gezin of familie. Ik probeer nu bewust mijn dagen in te delen zodat ik tijd overhoud voor mijn kids. Mijn droom voor de komende jaren is de balans vinden, en een vol en emotioneel mooi leven te leven.”

Qualitytime

“Vanaf volgend jaar wil ik een dag per week mijn ene kind ophalen en een dag per week mijn andere kind. En dan echt een middag tijd met ze doorbrengen. Qualitytime, elke week. De weekenden wil ik vrij houden en elke avond probeer ik rond het avondeten thuis te zijn. Dat laatste klinkt simpel, maar in mijn vak gaat niks volgens een normaal ritme. Opnames zijn net zo vaak ’s avonds of ’s nachts als in de ochtend. En dan moet je keuzes maken. Ga ik voor altijd voegen naar succes op werkgebied of ga ik voor succes op privégebied? Ik hoop dat ik volgend jaar vaker voor het laatste ga.”

Crisiskoken

“Ik heb meerdere dingen die ik zou willen maken, maar ik vind vooral dat het een verlengde moet zijn van de behoeften van de mensen thuis. En aangezien we nu keihard een crisis ingaan, wil ik graag een programma maken over koken in crisistijd. Een programma waarin ik laat zien hoe je zo zuinig mogelijk kunt koken voor vier mensen – voor max tien euro én met zo min mogelijk gas. Dat is iets wat nu mijn aandacht heeft, maar het is moeilijk om zoiets snel op te zetten. Dat is het mooie aan social media, daar kun je goed schakelen. Bij tv duurt het altijd wat langer voordat iets van de grond komt.”

Snel met Mijuschka zie je vanaf 26 september elke werkdag op 24Kitchen, vanaf 18:00 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.