Micky Hoogendijk

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Micky Hoogendijk

Micky Hoogendijk haalt uit naar Eva Jinek: ‘absurd’

|
|

Laatste update:

Kunstenares en actrice Micky Hoogendijk vond het "absurd" dat Eva Jinek haar in februari live op televisie confronteerde met beelden van de aanslag, die zij en haar toenmalige vriend Rob Scholte in 1994 overleefden. Dat vertelde ze dinsdag op NPO Radio 1 in het programma Mischa. Eva krijgt de laatste tijd wel vaker kritiek.

Hoogendijk was te gast om te praten over haar werk en haar verhuizing naar een boerderij in Brabant. Opeens liet Eva Jinek de beelden zien die vlak na de bomaanslag waren gemaakt. Rob verloor zijn benen en Micky kreeg als gevolg van de aanslag een miskraam.

Overlevingsstand

"Het was absurd, ik was daar totaal niet op voorbereid", vertelde Hoogendijk. "Het zou gaan over mijn nieuwe huis en mijn werk. En opeens kregen we, alsof het een grappig filmpje was, live beelden van minuten na de aanslag." De kunstenares schoot meteen in de overlevingsstand. "Ik heb een vorm van post-traumatic stress disorder, daar schiet je dan meteen weer in. Alsof je een overlever van de MH17-crash beelden van de crash laat zien en zegt: goh, wat vervelend zeg, dat je naar beneden werd gehaald."

Te doen om de tranen

Door het zien van de beelden kwamen er ter plekke weer allerlei herinneringen bovendrijven bij Micky. "Je gaat dingen ruiken, voelen, alles klapt opeens weer terug in je. Maar je zit ook aan tafel naast Gordon en wordt geïnterviewd. Dus het enige dat je kan doen is rustig ademhalen en doorgaan. Ik voelde een enorm verdriet bovendrijven, maar dat ging ik niet op tafel leggen. Ik gunde het ze niet dat ik daar late night prime-time ging zitten huilen. Want daar was het ze toch om te doen."

Dader nooit gevonden

Eva Jinek merkte in de uitzending ook op dat het "wel heel confronterend is hè, om die beelden in de studio te laten zien". Achteraf vond Micky dat zij aan tafel Eva had moeten aanspreken op het tonen van de schokkende beelden. "Maar ik was even te veel met mijzelf bezig om op dat moment mijn evenwicht te bewaren." Het frustreert de kunstenares nog steeds dat de dader van de aanslag nooit is gevonden.

Jinek keert maandag 29 augustus terug. De talkshow is dan iedere werkdag vanaf 22.00 uur te zien op RTL 4.

Bron: ANP / Veronica Superguide

Lees verder