#MeToo en Michael Jackson: alle beschuldigingen van misbruik op een rij

Veronica Superguide logo
#MeToo en Michael Jackson: alle beschuldigingen van misbruik op een rij

#MeToo en Michael Jackson: alle beschuldigingen van misbruik op een rij

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Sinds de schokkende documentaire Leaving Neverland eind januari op het Sundance Filmfestival in Amerika in première is gegaan, is het opnieuw een vraag die iedereen bezig lijkt te houden: was Michael Jackson nou schuldig aan seksueel misbruik of niet? Het begint er nu toch wel sterk op te lijken dat de King of Pop wel degelijk Bad was. De gedetailleerde beschrijvingen van de twee slachtoffers in de film laten naar het schijnt weinig aan de verbeelding over. Hier een terugblik naar de eerdere beschuldigingen, plus een korte vooruitblik naar de HBO-docu die op vrijdag 8 maart door de VPRO op TV uitgezonden wordt.

1993: Jordan Chandler

Uitkomst: Politieonderzoek, schikking van 23 miljoen

Hier begon het gelazer allemaal mee. De vader van de 13-jarige Jordan Chandler kwam begin augustus 1993 naar voren met verhalen dat Michael Jackson zijn zoon seksueel misbruikt zou hebben tijdens logeerpartijtjes op zijn Neverland-ranch. Jackson’s advocaten sloegen terug door hem aan te klagen voor afpersing, nadat er geluidsopnames naar boven waren gekomen waarop te horen was hoe Jordan’s vader zich zat te verkneukelen over hoe rijk ze wel niet zou worden, en over hoe ze de King of Pop zijn carrière zouden verwoesten. Het leek Jordan en zijn vader wel heel duidelijk om het geld te gaan.

Toch kwamen Jackson en de Chandlers begin 1994 tot een schikking waarbij de King of Pop in totaal 23 miljoen dollar aan de familie betaalde om ze hun kop te laten houden. Da’s best wel veel geld voor iemand die onschuldig is. Akelig detail: Jordan kon tot in detail Michael’s geslachtsorgaan beschrijven, met allerlei details die alleen iemand die hem naakt gezien had kon weten. Nog een akelig detail: Jordan’s vader pleegde uiteindelijk zelfmoord in 2009, een paar maanden nadat Michael de pijp uit was gegaan. Eens te meer bewijs dat geld niet gelukkig maakt.

2003 - 20005: Gavin Arvizo

Uitkomst: Rechtszaak, vrijspraak

In 2003 verschijnt de documentaire Living With Michael Jackson, waarin naast het beruchte “baby dangling incident” ook te zien is hoe de zanger hand in hand met de toen 13-jarige Gavin Arvizo loopt, en samen met hem voor de camera vertelt wat voor gezellige logeerpartijtjes ze wel niet hebben. De aanklager van het politie-onderzoek uit 1993 dat op niets uitliep besluit meteen een nieuw onderzoek in te stellen. Hij ondervraagt Arvizo, die bekent dat Jackson hem inderdaad meerdere malen misbruikt heeft. Dit keer loopt het wel op een grote rechtszaak uit. Toch wordt Jackson in juni 2005 vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs. Akelig detail: één van de getuigen die de zanger in de rechtbank kwamen verdedigen was Wade Robson, die Jackson al kent sinds 1987 toen hij pas vijf jaar oud was. Juist diezelfde Wade Robson is één van de twee slachtoffers waarover Leaving Neverland gaat.

2019: Wade Robson en James Safechuck, hoofdpersonen van Leaving Neverland

Uitkomst: De hele wereld schrikt zich kapot, want al die boze geruchten lijken nu toch wel waar

Wanneer de schokkende documentaire Leaving Neverland eind januari in première gaat op het Sundance Filmfestival, zorgt dit voor bizarre taferelen. Kijkers zijn geschokt, terwijl fans buiten protesteren. De familie van de in 2009 overleden zanger begint meteen de volgende dag met fel uithalen naar de documentairemaker en naar de twee mannen die in de film tot in de kleinste details vertellen hoe de King of Pop hen meerdere malen misbruikte. Zo zou Wade Robson volgens de Jacksons gepikeerd off zijn omdat hij niet de Michael Jackson: The Immortal-eerbetoontour mocht regisseren.

Zowel Robson als het andere slachtoffer, James Safechuck, zouden volgens de familie tussen 2013 en 2017 meerdere malen tevergeefs geprobeerd hebben om de nabestaanden van de King of Pop aan te klagen. Toen dit steeds niet lukte, kwamen ze uiteindelijk maar met deze film. Maar volgens zowat iedereen die de film al heeft gezien zijn de getuigenissen van de heren zo overtuigend, dat datgene waar we zo lang bang voor waren nu toch waar lijkt te zijn: Misschien was Michael toch wél schuldig. De VPRO zendt de 4 uur durende documentaire vrijdag 8 maart uit, dus dan kunnen we allemaal zelf kijken en oordelen.

Lees verder