Maxime haalt uit naar Martien Meiland: ‘Je was er niet voor ons’

Maxime Meiland vertelt in haar nieuwe autobiografie over haar zware tienerjaren, waarin ze geteisterd werd door seksueel misbruik. Bij Humberto Tan vertelde ze meer over deze ongelukkige tijd, en ze spaarde ook haar (toen) afwezige vader Martien niet.

Maxime Meiland bij Humberto
© RTL

Maxime vertelde dat ze in haar tienerjaren niet gelukkig was, mede door de thuissituatie in de familie Meiland. Mijn vader was toen net naar de stad vertrokken van de een op de andere dag. Ik was op zoek naar iemand die me kon troosten, die me liefde kon geven.” Toen ze om naaktbeelden gevraagd werd, ging ze daarop in. “Ik heb daar verder niet echt bij nagedacht: je kan als kind daarvan ook de gevolgen niet inzien.”

Neerwaartse spiraal

De gevolgen waren volgens Maxime érg ingrijpend. Toen haar klasgenoten hoorden over de naaktbeelden werd ze de paria van de school. “Ik ben ontzettend gepest daarna. Vriendinnen lieten me in de steek omdat ze niks meer met me te maken wilden hebben. Ik ben veel uitgescholden op school.” Door de moeilijke situatie kwam Maxime in een neerwaartse spiraal terecht: “Van de ene ellende rol je in de andere.” Maxime vertelde dat ze na deze episode seksueel werd misbruikt door een jongen, tijdens het spelen van verstoppertje.

Dit was te groot

Aan tafel bij Humberto vertelde ze dat haar eigenwaarde hierdoor totaal kwijtraakte, waarna het een paar jaar duurde voor ze aan de bel trok. “Het heeft me jaren gekost voor ik precies besefte wat er was gebeurd. Je gaat jezelf de schuld geven, terwijl ik gewoon slachtoffer ben. Dat duurt jaren, dat proces.” Toen moeder Erica het verhaal van Maxime hoorde, nadat Maxime al een paar pogingen had gedaan om uit het leven te stappen, wist ze niet hoe ze ermee om moest gaan. “Ik dacht: ik kan dit niet aan. Ik heb gezegd: je moet in therapie gaan en gelukkig stond ze daarvoor open. Dit was te groot voor mij.”

‘Martien was er niet’

Humberto las het boek van Maxime al, en het viel hem op dat ze een paar keer flink uithaalde naar haar vader Martien. “Je bent best streng voor hem. Je was er niet toen ik je nodig had… Je was er voor jezelf, maar niet voor ons, niet voor mij.” Maxime vertelde dat ze inderdaad boos is geweest toen Martien de gayscene van Amsterdam indook, maar dat dat meer vanwege haar moeder was. “Bij mij was het heel erg ‘Je laat mama in de steek’. Zij is een groot deel van ons leven papa én mama geweest. Maar ja, wat hij heeft meegemaakt is óók niet makkelijk.”

Maxime mijdt social media

Maxime meldde trouwens dat ze de komende tijd minder op sociale media aanwezig is, omdat ze bang is voor mogelijke negatieve reacties op haar verhaal. “Daar heb ik wel moeite mee. Ik kijk wel eens op Twitter als er een aflevering van Chateau Meiland is uitgezonden, maar dit is zo persoonlijk. Ik vind het ook zo kwalijk dat ik denk: Hoe kun je iemand afzeiken op dít onderwerp?”

Je ziet Humberto op Zaterdag elke zaterdag op RTL 4, rond 22.00 uur.