Marvel wint eerste acteerprijs ooit voor Angela Bassett in Black Panther

Actrice Angela Bassett heeft voor productiehuis Marvel Studios, bekend van alle MCU-superheldenfilms, voor het eerst in de geschiedenis een belangrijke acteerprijs gewonnen. Zij kreeg dinsdagavond een Golden Globe voor haar vertolking van queen Ramonda in Wakanda Forever, de tweede Black Panther-film.

Angela Bassett

Angela werd gezien als favoriet voor het beeldje. De actrice memoreerde in haar toespraak acteur Chadwick Boseman, die de titelrol vertolkte in de eerste film. De acteur overleed in 2020 aan de gevolgen van kanker. "Het maken van Wakanda Forever was door zijn afwezigheid voor de hele cast en crew een reis", zei Angela. "We rouwden, we gaven elkaar leven. We gingen om elkaar heen staan en beseften elke dag dat we in het licht en de geest van Chadwick aan het werk waren. We zijn trots dat we op zijn nalatenschap mogen voortbouwen."

Black Panther: Wakanda Forever

De actrice geldt, zeker na haar Globe-winst voor beste vrouwelijke bijrol, als favoriet voor de Oscar in deze categorie. De Black Panther-sequel Wakanda Forever (check hier onze recensie) was in november een grote hit en bracht wereldwijd bijna een miljard dollar op. De film is vanaf 1 februari te zien op streamingdienst Disney+.

Diverse Golden Globes

De Golden Globes waren dit jaar best divers. Zo won de Chinese actrice Michelle Yeoh een prijs voor haar hoofdrol in de fantastische fantasy-actiefilm Everything Everywhere All At Once, kreeg Eddie Murpy een oeuvreprijs en was de hit Abbott Elementary, over het wel en wee op een zwarte lagere school, de belangrijkste winnaar in de categorie beste komedieserie. Abbott Elementary staat trouwens op Disney+.

De andere Golden Globe-winnaars

De duistere Ierse comedyilm The Banshees of Inisherin is de grote winnaar van deze Golden Globes. De film was genomineerd voor acht beeldjes en wist er drie te winnen. Bij de tv-series trad het eerder genoemde Abbott Elementary, genomineerd voor vijf Globes, op de voorgrond door drie prijzen binnen te slepen. De uitreiking van de Golden Globes was dinsdag na een jaar afwezigheid weer op televisie te zien.

The Fablemans 

The Banshees of Inisherin nam de prijs voor beste komische film mee naar huis, terwijl hoofdrolspeler Colin Farrell tot beste acteur werd gekozen en schrijver-regisseur Martin McDonagh de categorie scenario won. Ook Everything Everywhere All at Once, dat met zes nominaties de avond inging, deed het goed: Michelle Yeoh en Ke Huy Quan wonnen trofeeën voor hun acteerwerk. The Fablemans won de prijs voor beste dramafilm, terwijl Steve Spielberg tot beste regisseur werd gekroond.

TV-prijzen

Aan de tv-kant werd Abbott Elementary dus geëerd als beste komedie, terwijl ook de acteurs Quinta Brunson en Tyler James Williams een hoofdprijs wonnen. The White Lotus zette vier nominaties om in twee trofeeën, een voor de beste korte serie en een andere voor actrice Jennifer Coolidge (beste bijrol). Jennifer gaf ook weer een epische bedankspeech die we je niet willen onthouden:

Bron: ANP/Veronica Superguide