Married at First Sight: ‘Huh, nu kunnen ze het opeens wél?’

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens zit al jaren in een vaste relatie en mag eigenlijk helemaal geen mening hebben over moedige singles die zichzelf in de dating-game storten. Toch deelt hij in deze wekelijkse terugblikcolumn zijn ongezouten mening over de kandidaten van RTL 4-hit Married at First Sight.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor de tiende en elfde aflevering van MAFS.

Door Robin Heerkens
Remco en Paula in Married at First Sight

Er is best veel om dankbaar voor te zijn na deze Married at First Sight-week. Zo hoef ik na deze keer nóóit meer een mening te vormen over Martijn en Nicole. Een grote last die van mijn schouders glijdt, moet ik je eerlijk bekennen. Zoals oud-deelnemer Sonny al zei: waar heel Nederland in team Nicole óf team Martijn leek te zitten, zat hij bewust in geen enkel ‘team’. Daar kan ik me voor honderd procent in vinden. Geen enkele keer had ik écht het idee precies te weten waar hun ruzies over gingen, wie er eigenlijk begon en waarom het toch steeds maar weer misging. Hun eindgesprek past ook weer precies in dat pijnlijke straatje: ze kwamen niet nader tot elkaar en de kijker schoot er weer geen klap mee op.

Gigantische blunder

Nog een ding om dankbaar voor te zijn: expert Patrick van Veen gaf gewoon toe dat hij en zijn experts gigantisch blunderden met deze match. Waar iedereen alleen al op basis van Martijn en Nicole’s introductiefilmpjes kon zien dat deze twee véél te veel op elkaar leken en dat het zou exploderen, vonden de MAFS-matchmakers het toch een goed plan. Twee ‘party-haantjes de voorste’ combineren. Wat kan er misgaan? “Dit risico hebben wij volledig onderschat. Dit hebben we echt niet zien aankomen”, zei hij eerlijk. Het is goed om te zien dat het de matchmakers nog niet naar het hoofd is gestegen nadat ze vorig jaar maar liefst twee blijvende koppels afleverden. Gelukkig kunnen ze nog altijd hun fouten toegeven. Dat maakt ze juist geloofwaardiger.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Loes en Wichian in Married at First Sight
© RTL

Geloofwaardige matches

Wat de experts ook geloofwaardiger maakt, zijn de matches zelf. Met uitzondering van Martijn en Nicole en Paula en Remco denk ik bij niemand: jezus, wat een mismatch. Je voelt en ziet meteen waarom de kandidaten goed bij hun wederhelften kúnnen passen. Neem bijvoorbeeld Loes en Wichian: die gingen deze week voor een fijn en hoopgevend stukje verdieping! Elkaar drie minuten lang in de ogen aankijken, serieuze gesprekken voeren over hun emoties en verleden, motorrijden met een romantische picknick erbij; dit gaat écht de goede kant op. Lange tijd dacht ik dat ik dat het bij deze twee zou blijven steken op het alsmaar lollig met elkaar doen en vooral niet de diepte in gaan. Maar ze laten beiden al meer dan genoeg zien dat het bij hen allebei véél dieper gaat. Logisch ook: deze mensen maakten enorm veel mee. Heftige dingen ook. Wat voor gruwelijkheden moest Wichian allemaal zien bij defensie? Hoe moelijk moet het wel niet zijn voor Loes om een nieuwe liefde toe te laten als ze weet dat hij ook kan overlijden? Mijn hoop: ze groeien beetje bij beetje dichter naar elkaar toe en áls de vonk dan overslaat, fikt de boel meteen héél lekker.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Maarten en Richelle in Married at First Sight
© Nander de Wijk/NT Visuals en RTL

Richelle, Maarten en het veertje

Wie ook de ‘verdieping’ vonden, misschien zelfs euh... letterlijk: Richelle en Maarten. Eveline’s pikante cadeautje bleek een meesterzet. Reken maar dat die spannende speeltjes in het spel kwamen. Nu al hét bewijs dat het toch een meerwaarde heeft, die experts mee op huwelijksreis. Ja, je kan een koppel ook op afstand even beeldbellen om te vragen of ze intiem zijn geweest, maar Eveline die in je aura komt en je diep in de ogen aankijkt? Heeft toch een ander effect. Zeker als ze een blinddoek en een veertje op tafel legt.

Het ingekakte huwelijk van Remco en Paula

Remco en Paula blijven me ook enorm bezighouden – absoluut niet in positieve zin. Die stapelen ongemak op ongemak. Hun ritje met de segway verslaat op de awkward-meter zelfs die super suffe uitjes uit Omroep MAX-hit Bed & Breakfast – en dat zegt héél veel. Aan de andere kant past zo’n duffe activiteit pijnlijk genoeg precies bij de huidige staat van Paula en Remco’s ingekakte huwelijk. Die twee zijn niet nu opeens op het verkeerde spoor beland, nee, op het huwelijk zelf werd al een doodlopende weg ingeslagen. Er hangt totaal geen liefde in de lucht. De emotionele én fysieke afstand druipt haast van mijn beeldscherm.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Expert Patrick Married at First Sight
© RTL

Een groot gebrek aan communicatie

Wat vooral voor verbazing zorgt, is dat deze twee totaal niet met elkaar lijken te communiceren. Tegenover de camera – zonder de ander erbij dus - praten ze gerust over het ongemak, dat het allemaal niet loopt, hoe stil het wel niet valt tijdens gesprekken. Toen expert Patrick op bezoek kwam, sloeg ik al helemaal steil achterover. Huh, nu kunnen ze het opeens wél? Ze begonnen open, analytisch en heel weloverwogen te praten over hun mismatch en wat hen irriteert aan de ander. Gek dat dit er nu wel uitkomt. Aan de andere kant: dikke prima. Beter laat dan helemaal nooit. En aangezien ik in een positieve vibe zit, kan ik het ook omdraaien: dit is wéér een bewijs dat het écht een functie heeft, die meereizende experts.

Ik hoop alleen wel dat die arme Patrick een dikke bonus krijgt voor dit seizoen zodat-ie de volgende keer weer gewoon meedoet en niet gillend wegrent. Met Martijn en Nicole én Remco en Paula heeft-ie het niet bepaald getroffen...

Married At First Sight zie je elke dinsdag en woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Een aflevering vooruitkijken doe je op Videoland.

Niets missen? Check hier onze Married at First Sight-overzichtspagina met het laatste nieuws én meerNeem ook een kijkje op onze MAFS-Facebookgroep om mee te praten over de laatste ontwikkelingen.