Married at First Sight: ‘Dit voelt steeds nepper’

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens zit al jaren in een vaste relatie en mag eigenlijk helemaal geen mening hebben over moedige singles die zichzelf in de dating-game storten. Toch deelt hij in deze wekelijkse terugblikcolumn zijn ongezouten mening over de kandidaten van RTL 4-hit Married at First Sight.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor de laatste twee MAFS-afleveringen van het seizoen, die nu al op Videoland staan.

MAFS Carlo Boszhard en experts

Tijd voor de allerlaatste terublik van het seizoen. En wát voor een seizoen was het. Eentje met grote hoogtepunten en misschien wel drie keer zoveel dieptepunten.

Maar eerst nog even over de twee afleveringen van deze week voordat ik het seizoen als geheel finaal afbrand. Expert Patrick zag weer eens iets dat kijkers níet zagen: hij zei dat Remco en Paula’s pogingen om in elkaar te ‘investeren' los van elkaar liepen. Maar eh... ik zag van beide kanten helemaal géén pogingen om in de ander te investeren. Expert Anne wekte ook een beetje op mijn zenuwen. Ze ging met haar ‘pie of life’ naar Maarten en Richelle toe. Die twee vinden het namelijk lastig om werk en liefde te combineren. Nu moesten ze in die ‘taartvorm’ precies hun tijd indelen: slapen, werk, reistijd, eten, vrienden, tv-kijken en sporten, het stond er allemaal in. Door alles zo kapot te plannen, haal je álle liefde er juist uit, zat ik vooral te denken. Naast dat ene kinderachtige opdrachtje inclusief kleurpotloden, moesten ze óók een tweede ‘pie’ invullen met hoe ze zouden wíllen dat hun tijdsindeling eruit zou zien. Tja, we willen allemaal wel meer tijd vrijmaken voor onze partners en vrienden, maar wat voor nut heeft het om onhaalbare dingen op een taartvormpje te kleuren?

‘Tijd is geen issue’

En als je allebei écht verliefd bent, vind je altijd wel een gaatje om elkaar op te zoeken. Je creëert mogelijkheden waarvan je niet wist dat ze er zijn. Je gaat dingen samen doen die je anders alleen zou doen. Tijd is dan toch helemaal geen issue? Ik zag haast de paniek in Richelle’s ogen toen Maarten over kinderen begon. En dat hij het liefst wil dat ze bij hem in Enschede komt wonen. En hoewel ze uiteindelijk niet besluiten om te gaan scheiden, krijg ik toch sterk het gevoel dat het na de opnames toch op niets uitliep.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Richelle en Maarten in MAFS
© RTL

Exemplarisch dieptepunt

Het volgende dieptepunt voelt voor mij als exemplarisch voor het héle seizoen. Dat de makers moeder Nella van Paula – daar is ze weer - nog een keer terugbrachten na die bak online haat in haar richting, is puur effectbejag. Erg doorzichtig ook. Nu weet iedereen dat ze niet het beste voorhebben met de kandidaten én hun aanhang. Deze vrouw moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Dat Paula een of andere kolderparagnost bezoekt is al overbodige tv op zich. We zagen nét het slotmoment met Remco – waarom komt ze nóg een keer terug, in hemelsnaam? En waarom Remco niet? Niet dat ik dat wil, hoor, begrijp met niet verkeerd. De balans is zoek en de noodzaak ontbreekt volledig. Misschien nog wel het ergste: je zadelt Nella nu weer met een bak online haat op terwijl je weet dat dit gaat gebeuren. Dit hele non-item had er makkelijk uitgeknipt kunnen worden.

Pottenbakken

De stoom blaast nu echt op volle toeren uit mijn oren. Er is nog meer. Nu kun je werkelijk waar élke activiteit bedenken. En wat gaan Laura en Cathalijne doen? Pottenbakken. Lachen jongens, we laten de enige twee lesbiënnes pottenbakken. Ik zou het zó geloven als de makers dit alleen voor de woordgrap zo hebben geregeld. Na al deze weken ben ik namelijk zó cynisch geworden dat ik écht niet geloof dat Cathalijne dit uitje zelf heeft bedacht, zoals Carlo Boszhard in zijn voice-over vertelt. De dames gingen er goed mee om en het voelde niet ongemakkelijk. Maar zo voel je je toch niet serieus genomen?

‘MAFS voelt steeds nepper’

Door het hele seizoen lang van deze opzichtig keuzes te maken, voelt MAFS voor mij steeds nepper. De glans ging er meer dan ooit af. Remco en Paula die onder het mom van het ‘experiment’ krampachtig doorsudderden, bijvoorbeeld. Waarom moesten die bij elkaar op bezoek komen en lieten ze zelfs de slaapkamers van hun kinderen aan elkaar zien? Waarom kwamen sfeerverpesters Martijn en Nicole langs op het koppelsweekend?

De tekst gaat verder onder de afbeelding

François en Wilfred
© RTL

‘Sensatie-tv is niet altijd goede tv’

Het antwoord op die vraag hoef ik natuurlijk niet voor je in te vullen; dat weet elke kijker dondersgoed. Maar volgens mij snappen de makers niet dat sensatie-tv zeker niet altijd goede tv oplevert. Soms voelt het gewoon té gemaakt. Té vooropgezet. Té doorzichtig. En toch kan ik mijn ogen niet van dit programma afhouden. Het zal wel een soort verslaving zijn. Je weet diep van binnen dat het slecht voor je is, maar toch brengt het een bepaald genotsgevoel naar boven. Het zijn vooral de échte oprechte momenten die me op de been houden en steeds terug laten keren, maak ik mezelf dan maar wijs.

MAFS heeft weldegelijk mooie, oprechte momenten

Wilfred en François die hun hart op tafel legden, hoe pijnlijk dat voor met name Wilfred was. Je ziet dat de liefde maar van een kant kon komen, maar toch bleven de mannen zó mooi en puur met elkaar omgaan. Met héél veel respect. Of Stephan, die op huwelijksreis in tranen uitbarstte toen hij toegaf weer in zijn eigen valkuilen te trappen. En Laura en Cathalijne, die eigenlijk schijt hadden aan alle camera-poespas en vooral met elkaar bezig waren. Heerlijk.

Dát is óók MAFS. Pure, trantentrekkende tv in optima forma. Helaas komt die kant van dit meerkoppig monster maar héél af en toe naar boven en dat is doodzonde.